Svijet
0

Ukrajina: Danas stupa na snagu Zakon o amnestiji

FENA
Demonstranti u gradskoj vijećnici (Foto: EPA)
Demonstranti u gradskoj vijećnici (Foto: EPA)
Ukrajinske vlasti su saopćile da danas stupa na snagu Zakon o amnestiji za demonstrante uhapšene tokom protesta koji su tri mjeseca potresali zemlju, što je bio ključni zahtjev opozicije poslije napuštanja javnih zgrada.

"Zakon o amnestiji stupa na snagu danas, 17. februara, i na osnovu njega će se odustati od krivičnog gonjenja onih koji su počinili prijestupe", saopćilo je ukrajinsko tužilaštvo, prenosi AFP.

Više stotina demonstranata u Kijevu jučer je postavilo ultimatum vlastima tražeći potpunu amnestiju opozicionih aktivista, samo nekoliko sati nakon što su napustili gradsku vijećnicu.

"Objavljujemo ultimatum vlastima - ako odmah ne proglasite potpunu i bezuvjetnu rehabilitaciju demonstranata u 2.000 slučajeva, mi ćemo ponovo zauzeti gradsku vijećnicu", saopćio je poslanik iz opozicione partije Sloboda, Andrij Ilenko, navodi AFP.

Prethodno su ukrajinski demonstranti napustili gradsku vijećnicu, koju su okupirali prije više od dva mjeseca.

Vođa protestnog pokreta Ruslan Andrijko je izjavio da će zasad demonstranti ostati ispred zgrade pošto se demonstracije protiv predsjednika Viktora Janukoviča nastavljaju, prenosi Tanjug.

Gradska vijećnica postala je "štab revolucije" pošto su je demonstranti zauzeli 1. decembra, nakon što su sigurnosne snage noć raznije razbile demonstracije.