Julija Timošenko
0

Ukrajina će sama formirati svoju politiku

FENA
Ukrajina nikome neće dozvoliti miješanje u unutrašnje poslove i sama će formirati svoju vanjsku i unutrašnju politiku i budućnost, izjavila je u petak ukrajinska premijerka Julija Timošenko odgovarajući na otvorenu poruku ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva ukrajinskom kolegi Viktoru Juščenku, prenijeli su ruski mediji.

U utorak je Medvedev uputio Juščenku otvorenu poruku u kojoj je ocijenio da politika aktuelnog ukrajinskog rukovodstva predstavljala udaljavanje od principa prijateljstva i partnerstva s Rusijom.

Tri dana nakon toga i dan nakon što je u četvrtak reagirao Juščenko, Timošenko je prema saopćenju pres-službe ukrajinske vlade izrazila krajnju zabrinutost zbog velike zaoštrenosti javne polemike na temu ukrajinsko-ruskih odnosa.

Ukrajinska premijerka je rekla da je na tom položaju činila i čini "sve moguće radi produbljivanja uzajamno korisne saradnje između Kijeva i Moskve, prije svega u ekonomskoj sferi", a da će "isto postupati i dalje na bilo kojoj dužnosti koju joj povjeri ukrajinski narod".

"Odnose s Rusijom gradila sam i gradit ću na ravnopravnoj osnovi, na temelju nacionalnih interesa, uzajamne koristi, uvažavanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti", istaknula je Timošenko.

Politika usmjerena na realizaciju svojih suverenih prava i formiranja moderne političke nacije ne može se smatrati politikom usmjerenom protiv bilo koga, naglasila je ona.

Predsjednica ukrajinske vlade dodala je da će Ukrajina "samostalno izučavati svoju prošlost, samostalno stvarati trenutni poredak i samostalno graditi vlastitu budućnost", prenio je Itar-Tass.

Timošenko je dodala da je Ukrajina "uvijek spremna saslušati partnere i na Istoku i na Zapadu, uzimajući u obzir njihove interese", ali da miješanje u svoje unutrašnje poslove smatra "nedopustivim".

Također nedopustivim smatra i "bilo kakvu pauzu u razvoju saradnje između Ukrajine i Rusije". Ukrajinski i ruski diplomati treba da rješavaju probleme "ne putem konfrontacije i javne polemike, već za pregovaračkim stolom", smatra Timošenko.

Medvedev je u utorak saopćio svoju odluku da za sada ne upućuje novog ambasadora Mihaila Zurabova u Ukrajinu.

U svojoj reakciji ukrajinski predsjednik pozvao je u četvrtak predsjednika Rusije na dijalog i izrazio razočaranje zbog karaktera tog obraćanja, navodeći da ono "nije prijateljsko" i odbacujući optužbe za nelegalnu isporuku naoružanja Gruziji, koja je prošle godine napala Južnu Osetiju.

Juščenko je također rekao da Rusija treba uvažavati pravo Ukrajine da bira način na koji će osiguravati nacionalnu sigurnost, između ostalog i stupanjem u vojno-političke saveze, dodajući da težnja Ukrajine ka NATO-u nije usmjerena protiv Rusije.

Odbacujući upućene zamjerke, Juščenko je i za odnos Kijeva prema ruskoj Crnomorskoj floti rekao da Ukrajina „ostaje vjerna svojim međunarodnim sporazumnim obavezama o privremenom stacioniranju Crnomorske flote Rusije na teritoriji Ukrajine do 28. maja 2017. godine i u punom obimu ispunjava odredbe odgovarajućih temeljnih sporazuma iz 1997. godine'".

Čelnik najveće opozicijske Partije regija, bivši premijer i jedan od favorita na predsjedničkim izborima januara naredne godine Viktor Janukovič u utorak je ocijenio da uz postojeću vlast u Ukrajini praktično ne postoji nada za normalizaciju i poboljšanje odnosa s Maskvom.

Janukovič je, kako je prenio Itar-Tass, obećao da će prvo što će uraditi po dolasku na vlast biti da obnovi normalne, dobrosusjedske, ravnopravne i uzajamno korisne odnose sa "strateškim partnerom Rusijom".