Svijet
37

Ukrajina će podići zid na granici s Rusijom

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ukrajinsko Vijeće ministara danas je održalo redovnu sjednicu, a premijer Arsenij Jacenjuk je u uvodnom izlaganju naglasio da je Ukrajini neophodna nova odbrambena doktrina, prenosi Anadolija.

Jacenjuk tvrdi da Ukrajini treba nova odbrambena doktrina koja će jasno definirati ko je napadač i odakle dolaze prijetnje sigurnosti, te dodao da je Rusija trenutno jedina zemlja koja prijeti teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Ukrajine.

Govoreći o očekivanjima od sutrašnjeg Samita NATO-a u Walesu, Jacenjuk je kazao da očekuje da Ukrajina dobije status glavnog američkog partnera i NATO-ovog "specijalnog partnera izvan bloka".

Istakavši da je vlada pripremila nacrt zakonskih izmjena kojima će biti okončana politika držanja van bloka NATO-a, Jacenjuk je kazao da bi i ukrajinski parlament trebao uskoro izglasati te izmjene.

Osvrnuvši se i na nacrte prijedloga o sankcijama prema Rusiji, Jacenjuk je naglasio da je iste neophodno brzo usvojiti i implementirati. Dodao je da će na granici između Ukrajine i Rusije biti podignut zid razgraničenja kao mjere pojačane sigurnosti.

S druge strane, glasnogovornik nacionalnog vijeća sigurnosti Ukrajine Andrej Lisenko je kazao da proruski separatisti na istoku zemlje pokušavaju obustaviti tranzit gasa kroz tu regiju. Upozorio je da bi to moglo dovesti do obustave isporuke gasa Evropi.