Plinska kriza
0

Ukrajina će morati plaćati više ruski gas

FENA
Ukrajinska premijerka Julija Timošenko najvjerovatnije će pristati na kompromis o kojem se tokom jeseni pregovaralo s Rusijom, a koji je predvidio povećanje cijene gasa u narednih nekoliko godina, objavio je njemački dnevni list Welt.

Prve godine, Ukrajina bi prihvatila da plati 260 dolara za 1.000 kubnih metara ruskog gasa. U decembru je plaćala 179,5 dolara dok Moskva nije prestala da je snabdijeva jer nije napravljen novi ugovor, piše Welt, ne navodeći svoje izvore. Cijena gasa bi u iduće tri godine dostigla tržišnu cijenu.

Cijana koju bi Moskva plaćala za tranzit svog plina preko Ukrajine prema Evropi bila bi 1,7 dolara za 1.000 kubnih metara na 100 kilometara.

Firma Rosukrenergo, diskretna švicarska firma u kojoj jednake dijelove drže ruski Gazprom i dva ukrajinska preduzeća i koja je u središtu spora između Kijeva i Moskve oko cijene gasa i dugovanja, bit će raspuštena.

U ukrajinskim medijima kolaju glasine o povezanosti Rosukrenerga i ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, što je on demantirao.