|

'Ukrajina će biti članica NATO-a'

'Ukrajina će biti članica NATO-a'
0
F
FENA
13.11.2008. u 13:58
0
komentara
0

dijeljenja
'Ukrajina će biti članica NATO-a' Foto: Reuters
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u četvrtak je ponovio želju Alijanse da vidi Ukrajinu u svojim redovima na konferenciji na visokom nivou u estonskoj prijestolnici Talinu.
U svom uvodnom govoru, De Hoop Scheffer izjavio je da su u toku razgovori o odnosima NATO-a i Ukrajine.

"Da vas podsjetim, na bukureštanskom samitu u ovoj godini šefovi država i vlada NATO-a pozdravili su euroatlantske aspiracije Ukrajine za članstvom u NATO-u i složili su se da Ukrajina postane članicom Alijanse", izjavio je on, javila je DPA.

On je također bio vrlo kritičan prema ruskim akcijama tokom i nakon kratkog augustovskog rata s Gruzijom.

"Niko ne može negirati da je rusko-gruzijski sukob promijenio evropski sigurnosni okoliš. Jednostrano priznanje Abhazije i Južne Osetije od Rusije krši osnovne principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta i neće dovesti do opipipljive euroatlantske sigurnosne strukture koju nastojimo ostvariti u konstruktivnom angažmanu s Rusijom", kazao je.

On je dodao kako je pravo svake zemlje da izabere vlastite sigurnosne saveze "princip od koga nećemo odustati" i izrazio je nadu da bi Rusija mogla promijeniti mišljenje kada je u pitanju stacioniranje raketa u baltičkoj enklavi Kalinjingradu.

Estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves obratio se konferenciji pod nazivom "Odnosi Ukrajine i NATO-a u razvoju sigurnosnog okruženja".

Među prisutnima je bio i američki ministar odbrane Robert Gates, koji je potvrdio u srijedu da će SAD poslati stalnog specijalistu u novi NATO-ov centar za odbranu od cyber kriminala smješten u Talinu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.