Svijet
0

Ukrajina: Broj žrtava povećan na 39, ne zna se sudbina 61 rudara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nađena su tijela još šest poginulih rudara, pa se broj žrtava eksplozije metana u rudniku "Zasjatko" u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine povećao na 39, saopćio je u nedjelju uvečer potpredsjednik ukrajinske vlade Andrej Kljujev.

On je kazao da se još 61 rudar smatra nestalim.

Do večeri je lokaliziran podzemni požar izazvan eksplozijom, a 28 povrijeđenih rudara, od kojih je jedan zadobio teže povrede, smješteno je u bolnicu.

Objavljena je trodnevna žalost za žrtvama ove nesreće, prenijele su agencije.

Državni rudnik počeo je da sa eksploatacijom 1958. godine, a tokom posljednje inspekcije 7. novembra nije uočena povećana koncentracija u oknu u kojem se dogodila eksplozija.

U ukrajinskim rudnicima česte su nesreće s eksplozijama metana, a razlog je uglavnom velika dubina na kojoj se radi i nezadovoljavajuća tehničko-tehnološka opremljenost rudnika.

Trećina od 165 rudnika koji rade poslije restrukturiranja počela je sa eksploatacijom prije više od 100 godina, a za posljednjih 20 godina samo osam je renovirano.

Prema podacima rudarske inspekcije Ukrajine, 75 posto rudnika spada u prvu kategoriju povećane opasnosti eksplozije metana, a 35 posto eksplozije ugljene prašine.

Prema statističkim podacima koje sakuplja više službi, od januara do jula ove godine u nesrećama je poginulo blizu 150, a povrijeđeno oko 6000 rudara.

Prema nalazima Međunarodne rudarsko-energetske organizacije, milion tona dobijenog ugljena godišnje Ukrajina "plaća" životom dvojice rudara.