Olli Rehn
0

"Ukrajina bi mogla biti sljedeća meta Rusije"

FENA
Evropska unija treba jasno iskazati podršku mogućem ulasku Ukrajine u Uniju kako ta zemlja ne bio postala sljedeća meta Rusije, ocijenio je u srijedu u Helsinkiju evropski povjerenik za proširenje Finac Olli Rehn.

"Ukrajina bi mogla biti sljedeća meta političkih prtisaka Rusije čija doktrina prema susjedima podsjeća na konfrontaciju između blokova", kazao je Rehn u govoru pred finskim ambasadorima aludirajući na hladni rat.

"Važno je, sa stanovišta stabilnosti, da EU pošalje jasan politički signal kako je integracija Ukrajine u Uniju moguća ako ta zemlja nastavi s reformama u skladu s evropskim vrijednostima", dodao je on, javlja AFP.

Rehn je naglasio da razgovori o priključenju Ukrajine danas još nisu aktuelni i dodao kako ne bi trebalo kazati "nikada" Ukrajini.

Odnosi s Rusijom, važnim ekonomskim partnerom, predstavljaju najveći izazov Uniji u oblasti vanjske politike, kao što pokazuje gruzijski sukob.

Neki evropski zvaničnici smatraju da bi ruske trupe mogle napasti Krim, jug Ukrajine, ako predsjednik Viktor Juščenko nastavi otvoreno podržavati Tbilisi u sukobu u Gruziji i forsira ulazak u NATO.

Krim je smatran ruskim teritorijem dok ga sovjetski lider Nikita Hruščov nije 1954. godine ustupio Kijevu, u znak dobre volje.

Ukrajina je 13. augusta uvela restrikcije kretanju ruske flote, koja ima bazu na Krimu, po Crnom moru, i tako se indirektno umiješala u rusko-gruzijski sukob.

Juščenko je u srijedu izjavio da je "neprihvatljivo" rusko priznavanje nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije.