Svijet
3

Ukradeno 15.000 predmeta: Ponovo otvoren nacionalni muzej u Bagdadu

SRNA
Irački nacionalni muzej u Bagdadu danas je ponovo otvoren za javnost, nakon 12 godina napornog rada na prikupljanju više od 15.000 predmeta ukradenih tokom američke invazije na Irak.
Foto: EPA
Foto: EPA

Otvaranje muzeja, koje je više puta odlagano, uslijedilo je kao reakcija na nedavno uništavanje drevnih umjetničkih predmeta u sjevernom iračkom gradu Mosulu.

Grupa "Islamska država" objavila je 26. februara video snimak na kojem se vide militanti kako uništavaju drevne umjetničke predmete u sjevernom iračkom gradu Mosulu.

"Već mjesecima se pripremamo za otvaranje muzeja, ali smo odlučili da to učinimo sada", izjavio je za AFP zamjenik iračkog ministra turizma i generalni direktor iračkih muzeja Kais Husein Rašid.

Foto: EPA
Foto: EPA

On je dodao da su događaji u Mosulu doprinijeli toj odluci.

"Još tragamo za više od 10.000 predmeta koji se prodaju na pijacama i aukcijama. Predmeti koje smo vratili su najznačajniji", rekao je Rašid.

Organizovane kriminalne grupe iskoristile su američku intervenciju i haos i 2003. godine pokrali iračke muzeje, među kojima je muzej u Bagdadu gdje je ukradeno 15.000 predmeta od kojih je vraćeno oko 4.300.

U muzeju se nalazila jedna od najveći arheoloških kolecija u svijetu.