Švedska
0

Ukradeni predmeti neprocjenjive vrijednosti

FENA
Stockholm
Stockholm
Grupa lopova provalila je u petak u Kineski paviljon u blizini švedske kraljevske rezidencije u Stockholmu i odnijela predmete čija je vrijednost, kako policija navodi, potencijalno neprocjenjiva.

Pljačka u Kineskom paviljonu, koji je kralj Adolf Fredrik poklonio kraljici Louisi Ulrike kao dar za rođendan 1753., trajala je svega šest minuta, a odigrala se u trenutku kada su se stražari nalazili u obilasku terena oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu, rekla je glasnogovornica policije Diana Sandin.

Vjeruje se da su lopovi ušli u zgradu razbivši staklo na stražnjim vratima paviljona.

Nakon što su ušli, lopovi su razbili tri izložbene vitrine i odnijeli za sada nepoznat broj "starih, predivnih kineskih predmeta", rekla je Sandin i dodala da "vrijednost tih predmeta možda uopće nije moguće procijeniti".

Glasnogovornica policije nije mogla precizno kazati što je ukradeno, ali je paviljon poznat po izložbi kineskih predmeta među kojima su porculan, posuđe i vaze.

Originalna mala kineska palača od drveta zamijenjena je robusnijom strukturom iz šezdesetih godina 18. stoljeća, čija je unutrašnjost uređena u rokoko stilu.

Kineski paviljon je smješten u blizini stalne rezidencije kraljevske obitelji, u parku dvorca Drotningholm, u zapadnom dijelu Stockoholma.

Oba objekta se nalaze na listi Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Sandin je rekla da za sada nema osumnjičenih, ali da ima indicija da su najmanje tri osobe umiješane u pljačku.

Policija provjerava motocikl koji je nađen ostavljen u blizini jezera koje graniči s parkom, rekla je Sandin i dodala kako postoji mogućnost da je pljačkaše čekao brod.