Djelo neimenovanih hakera
14

Ukradeni podaci njemačkih novinara, slavnih ličnosti i političara među kojima je i Merkel

Klix.ba
Angela Merkel (Foto: EPA-EFE)
Angela Merkel (Foto: EPA-EFE)
Neimenovani hakeri su objavili telefonske brojeve, adrese, kao i privatne poruke nekoliko stotina njemačkih novinara, slavnih ličnosti i političara, a pošteđena nije ni kancelarka Angela Markel.

Žrtve hakera su njemački političari i istaknuti novinari, a njihovi podaci su objavljeni na brojnim platformama za dijeljenje, kao i na forumima. Linkovi su distribuirani putem profila na Twitteru koji je imao 17.000 pratilaca. Ugledni Bild navodi da neke internet-stranice imaju servere izvan Njemačke, što znatno otežava uklanjanje osjetljivih podataka.

Pomenuti profil na Twitteru pripada "online platformi" baziranoj u Hamburgu, objavio je Bild. Korišten je za širenje ličnih podataka, a potom je izbrisan. To je potvrdila agencija za zaštitu podataka.

Ministrica pravde Katarina Barley je rekla da se radi o teškom napadu na demokratiju. Među podacima nisu samo telefonski brojevi nego i fotografije s identifikacijskih dokumenata, pisma pa čak i podaci kreditnih kartica. Ipak, većina privatnih podataka se ne odnosi na politiku, a neki nisu aktuelni.

Njemački mediji pišu da su žrtve napada njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Frank-Walter Steinmeier, a objavljena su i pisma koje je kancelarki Merkel slao ministar vanjskih poslova Heiko Maas.