The Telegraph
0

Ukradeni Picasso, Matisse i Modigliani bačeni u smeće?

FENA
Pet slika ukradenih prošle godine iz pariškog Muzeja moderne umjetnosti, među kojima su i po jedan Modigliani, Matisse te Picasso, procijenjene vrijednosti 100 miliona eura, ako je vjerovati tvrdnji jednog od trojice osumnjičenih za tu krađu - bačeno je u ulični kontejner za smeće i uništeno, prenosi britanski The Telegraph.

Pariske vlasti i ljubitelji umjetnosti diljem svijeta bili su šokirani kada se u maju prošle godine spretni lopov s kapuljačom na glavi uspio uzverati i provaliti u Musee d'Art Moderne nasuprot Eiffelova tornja u Parizu te se "poslužiti" izloženim umjetninama, koje je izrezao iz okvira i zamotao.

Zahvaljujući kvaru na alarmnom sustavu i neoprezu trojice čuvara, lopov je tiho odšetao s "Golubom s graškom" (1911.) Pabla Picassa, "Pastoralom" (1906.) Henria Matissea, "Maslinom u blizini Estaquea" (1906.) Georgea Braquea, "Ženom s lepezom" (1919.) Amedea Modigliania, te "Mrtvom prirodom sa svijećom" (1922.) Fernanda Legera.

Vrijednost ukradenih umjetnina procijenjena je na 100 miliona eura, no neki stručnjaci tvrde da su vrijedne dvostruko više. Registar izgubljenih umjetnina u Londonu tu je krađu nazvao "jednom od najvećih pljački umjetnina dosad, s obzirom na procijenjenu vrijednost, istaknutost autora te visoki profil muzeja".

Istražiteljima je trebala godina dana da pokrenu službenu istragu protiv trojice navodnih počinitelja - lopova i njegove dvojice pomagača. Prema pisanju lista Le Journal du Dimanche, jedan od njih policiji je navodno ispričao da je nakon hapšenja preostale dvojice počeo paničariti te je slike uništio i bacio u smeće. Policijski su detektivi priznali kako, iako sumnjaju u njegovu priču, ipak ne mogu posve isključiti i tu mogućnost.

Za pljačku je osumnjičen srpski državljanin Vrejan T., kojemu je nadjenut nadimak "Spiderman", uhapšen već nekoliko dana nakon same pljačke pri prodaji umjetnina ukradenih u jednom pariskom stanu. On je prilikom ispitivanja prepričao kako je odvinuo vijke na jednom od prozora zgrade muzeja, te se nekoliko noći nakon toga vratio, uklonio prozorski okvir i provukao kroz željeznu rešetku.

Navodno je prvo planirao ukrasti samo jednog naručenog Legera, ali se predomislio otkrivši da njegov ulazak nije aktivirao alarm. To mu je, tvrdi, dalo vremena da malo obiđe muzej i odabere još nekoliko slika. Policajcima je otkrio ime naručitelja Legera jer mu ovaj, kako je kazao, nije platio naručeno.

Riječ je o Jean-Michelu C., vlasniku trgovine antikvitetima Antiquites Bastille, koji poriče umiješanost i tvrdi da je Vrejan rečene slike neprocjenjive umjetničke vrijednosti u njegovoj trgovini ostavio bez njegova pristanka. On ih je potom dao jednom uraru, inače poznatom stručnjaku čijim se uslugama koriste aukcijske kuće, koji pak tvrdi da ih je jednostavno bacio u smeće.

FBI procjenjuje da se godišnje preproda ukradenih umjetnina u vrijednosti od tri milijarde funti, a Interpol u svojoj bazi podataka ima oko 30 hiljada ukradenih umjetnina.