Svijet
0

Ukradene slike iz slovenske kolekcije pronađene u Srbiji

FENA
Četiri umjetničke slike, vrijedne na desetine miliona eura, koje su prije tri godine spektakularno ukradene iz privatne kolekcije Franca Rimera, najbogatijeg slovenskog kolekcionara, pronađene su u Srbiji, doznaje ekskluzivno beogradski list "Blic" pišući o tome u broju od utorka.

List piše da srpska policija za sada u strogoj tajnosti čuva informaciju o tome koja su djela nađena te kod koga, kako se ne bi otkrio trag koji vodi k identifikaciji lopova. Po pisanju lista, lopovi su u ožujku 2004. godine provalili u Rimerovu vilu "Marija" u Slovenskim Konjicama.

Zna se da je tada iz kolekcije ukradeno 35 slika, od kojih su najčuvenije Picassova "Borba bikova", Rafaelova "Družina", kao i čuvena kopija slike Van Dycka "Caritas".

"Blic" piše da je pljačka Rimerove vile bila jedna od najspektakularnijih u Sloveniji te da je slovenska policija ni poslije tri godine nije uspela rasvijetliti. Lopovi su u Rimerovu vilu, osiguranu najsuvremenijim alarmima i video-nadzorom, provalili u dva sata ujutro prethodno uspavavši pse u dvorištu. Iz Rimerova ureda, u kojoj je bilo stotinjak slika, ukrali su 35 djela i zatim pobjegli. Cijela pljačka trajala je samo sedam minuta.

Po pisanju lista, Franc Rimer važi za jednog od najbogatijih Slovenaca. Prvi novac zaradio je prevozeći ugljen u Šoštanjskoj termoelektrani. S jednim bagerom sedamdesetih godina započeo je i suradnju s celjskom tvornicom "Cinkarna". Bogatstvo se godinama uvećavalo, a Rimer danas u dvorištu svoje vile ima i osobno golf igralište. Jedini je Slovenac koji u svom voznom parku ima čuveni automobil "maybach", vrijedan pola milijuna eura.