Nepoznati počinioci
0

Ukraden pepeo Mahatme Gandhija na njegov 150. rođendan

M. A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Za sada nepoznate osobe ukrale su jučer neke od posmrtnih ostataka poznatog indijskog mislioca Mahatme Gandhija, i to na dan kada se slavi njegov 150. rođendan, kazali su lokalni policajci.

Pepeo je ukraden iz memorijala u centralnoj Indiji, gdje su ga čuvali od 1948. godine, tj. od godine Gandhijevog ubistva koje su izvršili hinduistički ekstremisti. Naime, neki hinduistički radikali Mahatmu Gandhija smatraju izdajnikom zbog njegovog zagovaranja hinduističko-muslimanskog jedinstva.

Policija u Rewi, u indijskoj državi Madhya Pradesh, potvrdila je za BBC da krađu istražuju zbog toga što ona štetni "nacionalnoj integraciji" i zato što je opasnost za potencijalno narušavanje mira.

Mangaldeep Tiwari, čuvar memorijala u Bapu Bhawanu, gdje se držao pepeo, rekao je da je krađa sramotan čin.

"Otvorio sam kapiju Bhawana rano ujutro, jer se taj dan obilježavao Gandhijev rođendan. Kada sam se vratio oko 23 sata uočio sam da nedostaju njegovi posmrtni ostaci te da je njegova slika potpuno uništena", rekao je za indijsku internet stranicu The Wire.

Policija je poduzela konkretne poteze nakon što je Gurmeet Singh, lokalni političar, podnio žalbu.

"Pozivam policiju Rewae da provjeri sigurnosne kamere postavljene unutar Bapu Bhawana", rekao je Singh za The Wire.

Gandhi je vodio pokret nenasilnog otpora protiv britanske kolonijalne vladavine u Indiji, nadahnjujući svojim primjerom ljude širom svijeta. Većina Indijaca ga i dalje poštuje kao "oca nacije". Međutim, jedan dio stanovništva ga optužuje za izdaju zbog uspostavljanja bliskih veza s muslimanima. Ubio ga je hinduistički ekstremista u januaru 1948. godine.

Nakon smrti, njegov pepeo se bacio u rijeku u skladu s hinduističkim vjerovanjima. Ipak, zbog njegove slave manja količina njegovog pepela je zadržana i poslana muzejima i hramovima širom zemlje, uključujući i onaj u Bapu Bhawanu.