Svijet
14

Ukraden laptop s planovima Trumpovog tornja i detaljima istrage o serverima Hillary Clinton

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američka tajna služba koja je u SAD-u zadužena za zaštitu predsjednika saopćila je da je pokrenula istragu o krađi svog računara, ne navodeći kakvi su podaci u njemu bili.

Kako navodi CNN, u tom su računaru bili planovi za evakuaciju Trumpovog tornja u kojem je Donald Trump boravio prije svoje inauguracije 20. januaru. Tamo još stanuju njegova supruga Melanija i najmlađi sin Barron.

ABC je objavio da su u računaru bile i pojedinosti o istrazi u vezi sa skandalom o privatnom serveru bivše demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

"Tajna služba može potvrditi da je jedan zaposlenik bio žrtva krivičnog djela kojim je otuđen prijenosni računar naše agencije", piše agencija u saopćenju.

Tajna služba, koja je u nadležnosti Ministarstva sigurnosti, tvrdi da su njeni računari jako sigurni i šifrirani te da "ne smiju sadržavati povjerljive informacije".

"Vodi se istraga", dodaje tajna služba bez drugih pojedinosti, uz napomenu da sve eventualne informacije o toj krađi treba proslijediti u njenu kancelariju u New Yorku.

Američki mediji javljaju, pozivajući se na dvojicu visokih policijskih zvaničnika u New Yorku, da su u računaru bile "veoma osjetljive" informacije i da je ukraden iz automobila agenta tajne službe u četvrtak ujutro u njujorškoj četvrti Brooklyn.