Svijet
0

Ukopan ubijeni pakistanski imam

FENA
Zarobljeni glavni imam Crvene džamije, kome je u četvrtak dopušteno da predvodi dženazu svom ubijenom bratu, prognozirao je da će smrt radikalnih branitelja džamije gurnuti Pakistan u "islamsku revoluciju".

Vojna akcija protiv radikalne džamije podigla je rejting predsjednika, generala Perveza Musharrafa među umjerenjacima i stranim pristalicama zabrinutim zbog rasta ekstremizma u Pakistanu.

Ona je, međutim, pružila ekstremistima povod za okupljanje, novo mučeništvo, i dovela do poziva al-Qaide i talibana na osvetničke napade, javio je AP.

Vojnici koji su pretraživali džamiju u Islamabadu i susjednu djevojačku vjersku školu pronašli su tijelo Abdul Rashida Gazija među tijelima najmanje 73 osobe nakon što je 35-satni komandoski napad okončan u srijedu.

Posmrtni ostaci desetaka ekstremista položeni su u provizorne grobove u pakistanskoj prijestolnici u četvrtak ujutro.

Zvaničnici su predali Ghazijevo tijelo njegovoj rodbini, koja ga je prenijela do drevnog sela u pokrajini Punjab radi ukopa u četvrtak.

Policija je dopratila Abdul Aziza, koji je zarobljen tokom osmodnevne opsade dok je pokušavao pobjeći prerušen u ženu, do Basti Abdullaha tako da bi mogao predvoditi dženazu na ukopu svog brata kod vjerske škole koju je osnovao njihov otac.

Brat je preuzeo rukovođenje Crvenom džamijom u Islamabadu nakon ubistva njihovog oca u sektaškom napadu 1998.

"Stotine naših majki, sestara, sinova i kćeri podnijele su žrtvu", izjavio je Aziz, čovjek sijede brade odjeven u bijelu odjeću i s turbanom na glavi, prije nego što je počeo predvoditi dženazu kojoj je porisustvovalo oko 3.000 ljudi.

"Ono što se desilo proteklih dana ne može se sakriti ni pred kim. Uz Božiju pomoć, Pakistan će uskoro doživjeti islamsku revoluciju. Naša borba će se nastaviti. Mnogo je živih Ghazija koji će postati mučenici", izjavio je Aziz mirnim glasom.

Više od 20 policijskih komandosa dopratilo je Aziza do objekta medrese, ispratili su ga na dženazu i odvezli ga u bijelom policijskom kamionetu.

Nekoliko Ghazijevih rođaka u bijelim velovima pokazivalo je znake pobjede novinarima dok ga je policija dopratila do vozila koje ga je čekalo nakon ukopa.

Oko 700 policajaca, među kojima je bilo i 100 u civilnim odijelima, razmješteno je radi sigurnosti skupa, saopćio je policijski načelnik tog područja Maqsoodul Hassan Chaudhry.

Sudeći po zvaničnim izvještajima, 106 ljudi je ubijeno tokom osam dana borbi oko Crvene džamije i susjedne medrese za djevojke, nakon što su njeni lideri izazvali vladu sve agresivnijom kampanjom protiv poroka u prijestolnici.

Zvaničnici su javili da su među poginullima 10 vojnika, jedan policijski rendžer, te nekoliko civila ubijenih u unakrsnoj vatri nakon što su ulične bitke počele 3. jula.

Nakon što su vladine snage u srijedu očistile džamiju od njenih žestokih branitelja, zamjenik vođe al-Qaide pridružio se osudama militanata protiv Musharrafa, pozivajući Pakistance da vode sveti rat kako bi se osvetili protiv vojnog napada.

U videoporuci, Ayman al-Zawahri je poručio Pakistancima da je njihov predsjednik "oblatio njihovu čast".

Ghazijevo ubistvo je "prljavi, žalosni zločin koji se može oprati samo osvetom ili krvlju", izjavio je al-Zawahri, za koga se vjeruje da se krije u blizini pakistansko-afganistanske granice.

Tijela oko 70 Ghazijevih militantnih sljedbenika ukopana su u četvrtak ujutro na groblju u blizini policijske aklademije u Islamabadu.

Zamjenik ministra informiranja Tariq Azim priznao je kako je moguće da ostale medrese u Pakistanu kriju oružje poput Crvene džamije, ali je izjavio kako je napad poslao snažnu poruku da vlada "misli ozbiljno".