|

Ukopan kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdul Aziz

Ukopan kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdul Aziz
72
Klix.ba
23.1.2015. u 15:29
154
komentara
72

dijeljenja
1/5 Foto: AFP
2/5 Foto: AFP
3/5 Foto: AFP
4/5 Foto: AFP
5/5 Foto: AFP
Kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdul Aziz ukopan je danas u glavnom gradu Rijadu. Dženazi i ukopu prisustvovao je veliki broj svjetskih lidera.
Hiljade ljudi došlo je u Rijad kako bi prisustvovalo dženazi kralja koji je umro jučer u 90. godini. Dženaza je obavljena u Imam Turki bin Abdullah Grand džamiji.

Tijelo kralja je prema vjerskim običajima umotano u bijelo platno i odatle je prebačeno na mezar čija lokacija nije objavljena. Također, mezar neće biti obilježen.

Bila je to jednostavna ceremonija. Nakon što tabut bude spušten u mezar, najbliži članovi kraljevske porodice otići će u dvor, gdje će odati počast novom vladaru.

Abdullahov brat Salman, koji je preuzeo dužnost kralja, primit će članove porodice, zvaničnike i svjetske lidere.

Bahrein, Jordan i Palestina su među zemljama koje su proglasile dan žalosti.
Abdullah bin Abdul Aziz postao je kralj zemlje bogate naftom u augustu 2005. godine, no upravljao je kraljevstvom od 1996. godine, kada je njegov polubrat Fahd doživio moždani udar. Bio je poznat kao reformator koji je dao malo više slobode svom narodu, te je investirao u obrazovanje i projekte infrastrukture.

Njego narod ga je volio i poštovao. Poznat je i po tome što je svoju zemlju "očistio" od Al Qaide ubivši njihove lidere u kraljevstvu i prisilivši ostale da se odsele ili povuku.

Njegova smrt uzrokovala je povećanje cijena nafte na svjetskom tržištu.
Prijavi grešku


Komentari (154)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...