Analiza Britanaca
27

Ukoliko Putin sankcioniše generala Surovikina to bi dodatno moglo produbiti podjele u Rusiji

S. M.
Sergej Surovikin i Vladimir Putin
Sergej Surovikin i Vladimir Putin
Britansko ministarstvo odbrane sastavilo je novi dnevni izvještaj o situaciji na ukrajinskom frontu u kojem se navodi da bi moguće sankcionisanje ruskog generala Sergeja Surovikina zbog pobune Wagner grupe moglo dovesti do dodatnih podjela unutar Rusije.

Navode da Surovikin, vrhovni komandant ruskih vazdušno-kosmičkih snaga i zamijenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini, nije viđen u javnosti od pobune Wagner grupe 23-24 juna ove godine.

"Iako je na Zapadu poznat po svojoj brutalnoj reputaciji, Surovikin je jedan od najuglednijih viših oficira u ruskoj vojsci; svaka zvanična sankcija protiv njega vjerovatno će dovesti do podjela", navodi se u saopćenju.

Tvrde da je sumnja u lojalnost starijih oficira pokazala kako je pobuna šefa Wagnera Jevgenija Prigožina pogoršala postojeće podjele unutar ruskog sigurnosnog sektora.

Iz ministarstva dodaju da se izvještaji o hapšenju Surovikina ne mogu potvrditi, ali da svakako postoji sumnja Moskve u njegovu dugu povezanost s Wagnerom još od njegove službe u Siriji 2017. godine.

"U međuvremenu, zamjenik ministra odbrane general-pukovnik Junus-bek Jevkurov bio je odsutan iz televizijskog nastupa rukovodstva Ministarstva odbrane 3. jula 2023", stoji u saopćenju.

Sumnje u njegovu lojalnost povezane su sa snimljenim razgovorom koji je Jevkurov vodio sa Prigožinom tokom preuzimanja Rostova na Donu od Wagner grupe.