Vijeće sigurnosti
0

Ukinute trgovinske sankcije Iraku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je na ministarskoj sjednici koju je vodio američki potpredsjednik Joe Biden ukinulo trgovinske sankcije Iraku uvedene kao odgovor na njegovu okupaciju Kuvajta 1990., pod režimom bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina.

Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je tri rezolucije kojima su okončane trgovinske sankcije, zatvoren program pomoći UN-a iz 1990-ih poznat kao "nafta za hranu", a vladi u Bagdadu dato je još šest mjeseci zaštite prihoda od nafte od potencijalnih vjerovnika.

"Usvajanje tih važnih rezolucija označava početak kraja režima sankcija i ograničenja za irački suverenitet, neovisnost i oporavak", izjavio je irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Vijeće sigurnosti je prepoznalo da se sadašnje stanje u Iraku znatno razlikuje od stanja u vrijeme donošenja trgovinskih sankcija", rekao je Biden, čija zemlja u decembru predsjeda Vijećem.

"Ova je sjednica prekretnica za Irak. Danas smo svjesni koliko je daleko ta zemlja odmakla u ključnim aspektima normaliziranja svog statusa u zajednici naroda", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Na sjednici je sudjelovao i potpredsjednik Ugande Gilbert Balibaseka, te ministri sedam od 15 zemalja članica. Odluka Vijeća sigurnosti slijedila je godinu dana prije najavljenog povlačenja američkih snaga iz Iraka.

Najvažnija rezolucija za Irak je okončala sankcije nametnute 1991., kako bi se spriječilo da Saddam Hussein pribavi materijal koji se može koristiti u izradi hemijskoga, biološkog ili nuklearnog oružja.

Iako to oružje, koje je bilo povod za intervenciju SAD-a 2003. godine, nikada nije pronađeno, sankcije su Iraku ograničavale mogućnosti nabavke određenih hemikalija i drugih proizvoda potrebnih za poljoprivredu i industriju kao i početak razvoja civilnoga nuklearnog programa.

Druga rezolucija štiti prihode od nafte pohranjene u Fond za razvoj Iraka, stvoren 2003., kako bi se isplatili dugovi Husseinova režima. Taj fond je pod nadzorom Međunarodnog savjetodavnog i nadzornog odbora koji će biti raspušten, a Irak će preuzeti punu kontrolu nad svojim prihodima od nafte 30. juna 2011.

Irak će i dalje pohranjivati pet posto prihoda od nafte na posebni račun UN-a koji se koristi za obeštećenje žrtvama invazije na Kuvajt.

Trećom rezolucijom zatvoreni su preostali računi programa "nafta za hranu" koji je omogućio Saddamovu režimu prodaju 64 milijarde dolara vrijednosti nafte u razdoblju od 1996. do 2003., za kupovinu hrane i lijekova za stanovništvo.

Francuska se suzdržala pri glasanju za tu rezoluciju, dok su druge mjere usvojene jednoglasno.

Na početku sjednice Vijeća, prenosi Hina, održana je minuta šutnje za Richarda Holbrookea, američkog veleposlanika u UN-a od 1999. do 2001., koji je preminuo 13. decembraa.