Slovenija i Italija
0

"Ukinite vize za državljane BiH i Albanije"

FENA
Slovenija i Italija zajednički su predložile ostalim članicama Europske unije da još u prvoj polovici iduće godine omoguće režim putovanja bez viza na područje Unije za državljane Bosne i Hercegovine i Albanije, objavilo je u utorak slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Zajedničko pismo s takvim prijedlogom uputili su ostalim kolegama ministrima vanjskih poslova u državama članicama ministri Slovenije i Italije, predloživši ostalim zemljama članicama da se što prije ispita takva mogućnost.

Kako je u priopćenju za javnost navelo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, Frattini i Žbogar u svom su pismu istakli da bi liberalizacija viznog režima za BiH i Albaniju, nakon što se ona krajem ove godine već uvede za Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, trebala biti važan signal i konkretan korak kojim EU dokazuje da je privržena svojem obećanju o širenju EU na regiju zapadnog Balkana, a tim bi se korakom kako dodaju u pismu, popravilo i javno mnijenje o EU koje postoji u regiji.

Žbogar i Frattini predložili su da se u BiH i Albaniju zato što prije pošalju misije koje će utvrditi napredak koji su te dvije zemlje postigle u ostvarenju tzv. 'road-mapa' koji bi omogućio ukidanje viznog režima za putovanja u EU za njihove građane, kako bi se omogućilo da one u taj režim uđu još u prvoj polovici iduće godine.