Govor Baracka Obame
0

Ukidanje zabrane služenja vojske homoseksualcima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama obećao je u subotu ukidanje važeće politike prema homoseksualcima u vojsci koja se opisuje sloganom "ne pitaj, ne govori".

U govoru koji je održao na gala-večeri najveće grupe za zaštitu prava homseksualaca u SAD-u, Obama je, osim ukidanja zabrane služenja u vojsci deklariranim homoseksualcima, obećao i da će zaustaviti donošenje zakona o odbrani braka, kojim se želi zaustaviti priznavanje homoseksualnih brakova u saveznim državama.

  • Ja ću okončati politiku "ne pitaj, ne govori", to je obaveza koju preuzimam, rekao je Obama govoreći pred oko tri hiljade homoseksualnih aktivista na donatorskoj večeri organizacije Human Rights Campaign u Washingtonu, koja se bori za veću društvenu ravnopravnost homoseksualaca.

  • Ja sam ovdje s vama u toj borbi, rekao je Obama, dodajući kako "još ima zakona koje treba promijeniti i srca koja treba otvoriti".

Obamin govor na skupu dolazi u vrijeme kada mu homoseksualna zajednica u SAD-u sve češće prebacuje da ne ispunjava preizborna obećanja o većem uključenju homoseksualaca u strukturu američkog društva.

Obama je naglasio da se njegova administracija bori za prava homoseksualaca.

Obama je drugi američki predsjednik koji je govorio na godišnjoj gala-večeri organizacije Human Rights Campaign, nakon Billa Clintona 1997. godine.

Iako je obećao ukidanje politike ministarstva obrane "ne pitaj, ne govori", što je činio i u predizbornoj kampanji, Obama u subotu nije dao nikakve vremenske odrednice za taj potez.

Pentagon je u petak objavio podatke koji pokazuju da je 10.507 muškaraca i žena otpušteno iz vojske prema politici "ne pitaj, ne govori" u zadnjih 12 godina, prenosi u nedjelju Hina.