Svijet
0

Ukidanje zabrane nošenja marama na univerzitetima u Turskoj

FENA
Vladajuća turska islamistička Partija pravde i razvoja (AKP) i opozicijska Partija nacionalističkog pokreta (MHP) sporazumjele su se u četvrtak da sarađuju na ukidanju zabrane nošenja marama na univerzitetima, što bi moglo razljutiti sekularnu elitu u zemlji, javila je agencija Reuters.

"Sporazum je postignut... pitanje marama je ocijenjeno u skladu s pravima i slobodama, tako da se nastavlja tehnički dio posla (ukidanja zabrane)", navedeno je u zajedničkom saopćenju partija AKP i MHP.

Najnoviji dogovor ovih dviju stranaka mogao bi uticati na jačanje zategnutosti u Turskoj koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, jer pretpostavlja amandmane na članove 10 i 42 turskog ustava.

Turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu je potrebna podrška MHP-a u parlamentu za amandmane na postojeći ustav.

Sekularna elita u čijem su sastavu generali vojske, suci i rektori univerziteta zabranu nošenja marama za žene smatraju ključnom za odvajanje države i vjere.

Sekularisti optužuju stranku AKP da nastoji vratiti primat islamske vjere, što Erdogan opovrgava.

Erdoganova supruga i kćerke nose islamsku maramu, dok on insistira na tome da je to "pitanje ljudskih sloboda" u zemlji u kojoj dvije trećine žena pokriva glavu.

Javno mnijenje u Turskoj je sve naklonjenije ukidanju zabrane nošenja marama na univerzitetima, prenijela je britanska agencija.