|

'Ukidanje viza je najbolja garancija da su vrata EU otvorena'

'Ukidanje viza je najbolja garancija da su vrata EU otvorena'
0
F
FENA
30.11.2009. u 16:04
1
komentara
0

dijeljenja
'Ukidanje viza je najbolja garancija da su vrata EU otvorena' Foto: Reuters
Ukidanja viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju od 19. decemba ove godine je najbolja garancija građanima tih zemalja da su vrata Evropske unije otvorena za njih, izjavila je u ponedjeljak izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana Tanja Fajon.
- Srećna sam što će građani Srbije Crne Gore i Makedonije slobodno putovati u Šengen zonu bez viza i to već za božićne i novogodišnje praznike, rekla je Fajon, komentirajući današnju odluku o ukidanju viza, navedeno je u saopćenju Evropskog parlamenta.

Fajon je istakla da je to fantastična vijest za zapadni Balkan i EU, naročito za mlade generacije koje već suviše dugo žive iza vještački stvorenih "viznih zidova" i ukazala da je bilo krajnje vrijeme da se taj zid sruši.

- U tom procesu ključnu ulogu je odigrao Evropski parlament, usvajajući inicijativu o viznoj liberalizaciji i ubrzavajući taj proces, istakla je ona.

Povodom Kosova, Fajon je rekla da je takođe od velike važnosti da građani na Kosovu budu uključeni u proces vizne liberalizacije što je moguće prije, jer "Kosovo ne može da ostane crna rupa na Balkanu".

Ona je rekla da treba da se ubrza proces vizne liberalizacije za građane Bosne i Hercegovine i Albanije i pozvala Evropsku komisiju da u BiH i Albaniju pošalje misiju za procjenu ispunjenosti neophodnih uslova prije kraja ove godine, umjesto početkom sljedeće kao što je bilo planirano.

- Suviše dugo zatvorena vrata potpiruju nacionalizam i produbljuju etničke podijele, ocijenila je Fajon, izražavajući nadu da će zemlje EU imati dovoljno političke hrabrosti da građanima BiH i Albanije omoguće putovanja bez viza u prvoj polovili 2010. godine, javio je Tanjug.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...