SAD
0

Ukidaju se ograničenja vezana za ulazak oboljelih od side

FENA
Stručnjaci okupljeni na Svjetskoj konferenciji o sidi u Mexico Cityju pozdravili su odluku Sjedinjenih Američkih Država da ukinu dvije decenije stara ograničenja vezana za zabranu ulaska osoba oboljelih od side na svoju teritoriju.

Stručnjaci za tu opaku bolest smatraju da ta ograničenja putovanja osoba, koja još važe u sedam zemalja, sprečavaju borbu protiv virusa HIV (side).

Američki predsjednik George Bush potpisao je prošle sedmice odluku o ukidanju uredbe kojom se studentima, imigrantima i zaraženim turistima ne dozvoljava dobijanje američke vize.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je na 17. svjetskoj konferenciji o sidi, koja se održava od 3. do 8. augusta u glavnom gradu Meksika, rekao pred 25.000 prisutnih međunarodnih zvaničnika zaduženih za borbu protiv side da ga je sramota takvih ograničenja koja provodi i Južna Koreja, zemlja iz koje potječe.

Istovremeno je i predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, nakon što su toj zemlji upućene kritike zbog odsustva sa Konferencije, uputio poruku Banu Ki-moonu kako bi potvrdio značaj koji on pridaje borbi protiv virusa HIV.

„Poznato vam je koliko ja podržavam, kao i Francuska, vaš zahtjev za rješavanje tog zdravstvenog problema“, kaže se u poruci Sarkozyja koji je dodao i da se radi o duboko političkom i moralnom imperativu.

Sarkozy je također istakao da su ograničenja slobodnog kretanja seropozitivnih osoba neprihvatljiva.

Na Konferenciji je diskriminaciju seropozitivnih osoba osudila i Španija koja namjerava da uključi liječenje lipoatrofije, odnosno gubitka masnih naslaga, u predjelu lica karakteristične za seropozitivne osobe u zdravstvene usluge koje plaća zdravstveno osiguranje.

To je jedna od obećanih mjera u borbi protiv diskriminacije osoba zaraženih virusom HIV, rekao je na Konferenciji španski ministar zdravlja Bernat Soria.

I Kina će najvjerovatnije iduće godine ukinuti ograničenja koja zabranjuju ulazak u tu zemlju ljudima inficiranim virusom HIV-a, objavili su kineski državni mediji citirajući najviše predstavnike zdravstva.

"Mere protiv HIV-a ćemo ukinuti 2009.", izjavio je za dnevnik "China Daily" predstavnik ministarstva zdravlja za kontrolu i prevenciju bolesti Ciao Jang.

Ukidanje te zabrane je rezultat konsenzusa postignutog između ministarstva zdravlja i vladinih agencija, objavili su danas svjetski mediji.

Kina je tu mjeru uvela krajem 80-ih godina prošlog vijeka kao reakciju na prvi slučaj oboljenja od side 1985. godine, čime je Peking nastojao da spriječi dalje širenje te smrtonosne bolesti, podsjeća Tanjug.

Peking će se još ove godine rukovoditi starim vladinim mjerama na osnovu kojih se posjetiocima koji će samo kratko vrijeme boraviti u Kini prilikom ulaska u zemlju traži dokaz o njihovom HIV statusu, dok se od onih koji planiraju da tu ostanu duže traži da obave odgovarajuće zdravstvene testove.

Ta ograničenja, međutim, ne važe za učesnike ovogodišnjih Ljetnih olimpijskih igara u Pekingu.