Odluka vlade
0

Ukida se vojna obaveza u Njemačkoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka vlada donijela je u srijedu u Berlinu odluku o reformi njemačkih oružanih snaga koja uključuje znatno smanjenje broja vojnika kao i praktički ukidanje vojne obaveze na neodređeno vrijeme, ali je ona i dalje predviđena Ustavom.

Reformom njemačkih oružanih snaga smanjuje se broj pripadnika Bundeswehra s 250.000 na 185.000. Za sada nije poznato hoće li se smanjenje broja vojnika odraziti na zatvaranje kasarni. Cilj najobuhvatnije reforme Bundeswehra od njegovog osnivanja 1955. jeste smanjiti troškove oružanih snaga za osam milijarda eura na godinu.

Reformom se istodobno ukida obaveza služenja vojnog roka. Tako će u martu sljedeće godine posljednji regruti poći na služenje vojne obaveze. Vojna obaveza međutim i dalje ostaje sastavnim dijelom njemačkog ustava kako bi se, ustreba li, moglo ponovno pozivati regrute.

Glavni razlog ukidanja vojne obaveze jest nemogućnost Bundeswehra da regrutuje sve pripadnike jednog naraštaja, a to se protivi ustavnoj odredbi o jednakosti svih građana.

Bundeswehr će u budućnosti biti sastavljen od profesionalnih vojnika, ali i od dragovoljaca kojih može biti i do 15.000.

Kao nadomjestak za civilno služenje vojne obaveze vlada je predvidjela poseban program za zapošljavanje dobrovoljaca u djelatnostima u kojima su dosad bili zapošljavani regruti.

Današnju vladinu odluku moraju potvrditi gornji i donji dom parlamenta, Bundestag i Bundesrat, prenosi Hina.