Svijet
0

Đukanović proglasio pobjedu suverenista

FENA
Crnogorski premijer Milo Đukanović objavio je u ponedjeljak, nešto prije 2 sata, pobjedu na referendumu o nezavisnosti Crne Gore.

"Večeras, odlukom većine građana Crne Gore obnovljena je nezavisnost zemlje", kazao je Đukanović u Podgorici.

Odlukom građana Crne Gore obnovljena je neovisna, suverena država Crna Gora, izjavio jetijekom noći vođa suverenističkog bloka Đukanović, nakon što je i podgorički Centar za monitoring - CEMI, na temelju pregledanih 99,85 posto glasačkih listića, objavio da je na referendumu o neovisnosti Crne Gore održanom u nedjelju, suverenistički blok osvojio 55, 5 posto glasova a unionisti 45,5 posto.

"Čestitam svim građanima obnovu državnosti koju smo čekali 88 godina. To je najznačajniji dan u novijoj povijesti Crne Gore"", rekao je Đukanović i zahvalio demokratskoj crnogorskoj javnosti i onima koji ovog puta nisu glasovali za nacionalnu državu ali su, kako je rekao, svojim sudjelovanjem na referendumu pomogli da on bude održan po najvišim europskim demokratskim standardima. Đukanović je izjavio da su suverenisti pobijedili s 45.000 glasova više.

"Odgovorili smo na oštar zahtjev Europske unije i nadmašili ga", rekao je Đukanović i zahvalio EU koja je pomogla da se referendum održi i da njegov rezultat ima demokratski legitimitet. Rekao je da očekuje pomoć Unije na putu Crne Gore do pune integracije u EU i UN.

"Imamo državu i nikada više nećemo dovesti u pitanje njen opstanak i znat ćemo ponijeti odgovornost za njenu europsku budućnost", naglasio je Đukanović.

On je Srbiji čestitao neovisnost i izrazio uvjerenje da će i ona "osvajati svoje dionice u europskim integracijama" i doprinijeti trajnoj stabilnosti zapadnog Balkana.

Đukanović je pozvao građane na dostojanstvenu proslavu i poručio da Crna Gora neće nikome ostaviti prostor za osjećaj gubitnika.

"U Crnoj Gori neće i ne smije biti gubitnika. Crna Gora će biti prostran dom svima i dobar prijatelj u okruženju", istaknuo je Đukanović.

Čelnici suverenističkog bloka, Đukanović, Filip Vujanović, Svetozar Marović i Ranko Krivokapić pridružili su se potom građanima ispred zgrade vlade u Podgorici. "Viva Monte Negro" i "Imamo državu" orilo se gradom, a uz pjesme i šampanjac slavlje je nastavljeno do jutarnjih sati.

Republičko referendumsko povjerenstvo u ponedjeljak ujutro će objaviti službene preliminarne rezultate referenduma.

Savjetnik srbijanskog premijera za vanjsku politiku Vojislava Koštunice Vladeta Janković u nedjelju je navečer za Televiziju B92 izjavio da će "svi, pa i Srbija" prihvatiti rezultate crnogorskog referenduma, kakvi god oni bili.

Nekoliko srbijanskih televizija u nedjelju navečer promijenilo je programsku shemu, te traju posebni programi posvećeni crnogorskom referendumu, u kojima političari i politički analitičari komentiraju događanja u Crnoj Gori.