Svijet
0

Đukanović kandidat za predsjednika Crne Gore?

FENA
Foto: Mile Đukanović
Foto: Mile Đukanović
Vladajuća crnogorska Demokratska partija socijalista (DPS) najavila je da bi se njezin čelnik Milo Ðukanović mogao sljedeće godine kandidirati za predsjednika Crne Gore, dok su predstavnici crnogorske oporbe izjavili da ne vjeruju u tu mogućnost zbog istrage za krijumčarenje cigareta koja se protiv Ðukanovića vodi u Italiji.

Glasnogovornik DPS-a Rajko Kovačević, u izjavi za podgoričke medije nije isključio moguænost eventualne kandidature Ðukanovića na predsjedničkim izborima, koji su planirani u prvoj polovini naredne godine.

Jedan od čelnika oporbenog Pokreta za promjene Goran Batrićević ocijenio je da se Ðukanović ipak neće uključiti u trku za predsjednika Crne Gore.

"Ðukanović ne bi ni napuštao mjesto premijera Crne Gore, nego je vjerojatno to napravio pod međunarodnom pritiskom, što opet ima reperkusije na slučaj koji je tek sada izašao na vidjelo", kazao je Batrićević, aludirajući na pokretanje istrage u Italiji o umiješanosti bivšeg crnogorskog premijera u krijumčarenje cigareta.

Naime, Tužiteljstvo u Bariju objavilo je da je okončana istraga protiv Ðukanovića i njegovih suradnika zbog šverca cigareta, te da se podizanje optužnice očekuje na jesen.

Prema riječima Batričevića, Ðukanović je ostao predsjednik najjače stranke u parlamentu i čovjek koji iz sjene vuče gotovo sve konce u političkom životu Crne Gore.

"Daleko je do izbora, tko zna što će se dogoditi s procesom u Italiji i hoće li Ðukanović biti u situaciji i teoretski da bude kandidat DPS-a na predstojećim predsjedničkim izborima", kazao je Batrićević.

Predsjednik Narodne stranke (NS) Predrag Popović kazao je da je ta najava očekivana, "s obzirom da bi Ðukanoviću dobro došao državnički imunitet u trenutku kada se protiv njega u Italiji sprema sudski postupak zbog šverca cigareta".

"Ne prejudicirajući kakav će biti sudski epilog, činjenica je da je sada Ðukanović u neugodnoj situaciji i da će se pokušati vratiti na velika vrata na političku scenu Crne Gore", kazao je Popović.

U Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) nisu željeli izravno komentirati moguænost Ðukanovićeve kandidature za predsjednika Crne Gore, ocjenjujući da u vladajućoj stranci nemaju puno razloga za spokoj.

"Za nas i sve građane je bitno da dođe vrijeme koje će nas poštedjeti novih podjela, turbulencija, koje će omogućiti europski put Crne Gore, euroatlantske integracije i sve što će donijeti boljitak građanima. To ovi ljudi iz DPS-a apsolutno ne mogu napraviti", kazao je jedan od čelnika SNP-a Vasilije Laloševiæ.