Ministarstvo pravde
0

Ujguri iz Guantanama idu u Švicarsku

SRNA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Švicarska je danas odobrila azil dvojici kineskih Ujgura koji su pritvoreni u Guantanamu, uprkos protivljenju zvaničnog Pekinga, saopštilo je švajcarsko Ministarstvo pravde.

"Danas je Federalni savjet odlučio da iz humanitarnih razloga primimo dvojicu Ujgura sa kineskim državljanstvom, koje su SAD godinama držale pritvorene u Guantanamu bez podizanja optužnice ili presude", navodi se u saopštenju.

Ministar pravde Eveline Widmer-Schlumpf rekla je da je Švajcarska razmotrila pitanja bezbjednosnih okolnosti i integracije dvojice muškaraca, kao i njihovo zdravstveno stanje i utvrdila da "ne postoje problemi".

Widmer-Schlumpf  je rekla da su dvojica braće izrazili spremnost da se zaposle u Švicarskoj. Ona je dodala da su njih dvojica na pitanje šta im je padalo najteže tokom pritvora odgovorili da je to bila nemogućnost da rade.

Peking je saopštio da su ove dvije osobe osumnjičeni teroristi i da treba da budu vraćeni u Kinu.

"Imamo stabilan i dobar odnos sa Kinom, koji će se i dalje razvijati",  rekla je Widmer-Schlumpf  i dodala da isto važi i za SAD.

Dva brata su dio grupe od 22 Ujgura koji su uhvaćeni tokom međunarodne vojne intervencije u Avganistanu u oktobru 2001. godine.
Oni su pobjegli u planine, ali su ih kasnije privele pakistanske vlasti i izručile ih Americi.

Njihov advokat Elizabeht Gilson izjavila je da njih dvojica nisu teroristi, nego "siromasi koji su uhapšeni greškom".