{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ujedinjeni narodi: U Africi smanjiti ekstremno siromaštvo

F
15.9.2007. u 11:55
0
0
Ujedinjeni narodi: U Africi smanjiti ekstremno siromaštvo
0
Ujedinjeni narodi: U Africi smanjiti ekstremno siromaštvo
Foto: Reuters
U organizaciji glavnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, dužnosnici iz Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Afričke unije, Afričke banke za razvoj, Evropske komisije, Islamske banke za razvoj i niza UN-ovih agencija sastali su se u sjedištu svjetske organizacije u New Yorku.
"Znamo da je ubrzan napredak moguć i radit ćemo zajedno s drugim svjetskim vođama kako bismo iskoristili svo dostupno oruđe, resurse i predanost da Afrika do 2015. prepolovi krajnje siromaštvo", stoji u saopćenju okupljenih institucija.

Ban Ki-moon je upozorio da je Afrika jedino područje svijeta u kojem niti jedna zemlja ne stiže ispuniti razvojne ciljeve. Na kocki su, objasnio je, tzv. milenijski razvojni ciljevi koje je postavio njegov prethodnik Kofi Annan, a radi se o smanjenju ekstremnog siromaštva, dostupnosti osnovnog obrazovanja svima i ukroćivanju pandemije AIDS-a.

Radi se o ciljevima za koje je bilo predviđeno da će biti ispunjeni do 2015. godine. Da na "crnom kontinentu" nije sve crno pokazuje podatak Svjetske banke da je u 17 zemalja privredni rast u posljednjih deset godina prosječno iznosio oko 5,5 posto, prenose u subotu agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: