Nezadovoljno stanovništvo
0

Ujedinjeni Arapski Emirati ograničavaju mogućnost SAD-a da pokrene napade protiv proiranskih grupa

F. H.
Foto: US Air Force
Foto: US Air Force
Neke arapske zemlje, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, sve više ograničavaju SAD u korištenju vojnih objekata na njihovom tlu za pokretanje osvetničkih zračnih napada na iranske proksije, prema četiri osobe upoznate s temom.

SAD već dugo raspoređuje hiljade vojnika u objektima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu, Omanu, Kataru i drugdje na Bliskom istoku, a uloga arapskih zemalja u podršci američkim vojnim aktivnostima našla se pod pojačanim nadzorom od rata Izraela i Hamasa koji je izbio u oktobru.

Sukob je sukobio interese arapskih vlada da ublaže ljutnju svojih građana prema Izraelu i njihovu želju da pomognu Washingtonu u odbrani od napada koje podupire Iran. Ograničenja američkih aktivnosti na njihovom tlu odražavaju arapske kalkulacije o tome koliko im mogu pružiti podršku, a da ne naljute Iran, piše Politico.

Vijest da neke zemlje ograničavaju pristup temelji se na informacijama američkog dužnosnika, pomoćnika u Kongresu i dva zapadna dužnosnika, kojima je odobrena anonimnost kako bi razgovarali o osjetljivom sigurnosnom pitanju.

Usred sve većeg broja civilnih žrtava u Gazi, nekoliko arapskih zemalja, posebno onih koje "pokušavaju detant s Iranom", "sve više ograničavaju" SAD i partnere u provođenju operacija samoodbrane sa svog tla, prema američkom dužnosniku. To uključuje ograničenja na udare odmazde protiv napada u Iraku, Siriji i Crvenom moru, rekao je dužnosnik.

Predsjednik Joe Biden posljednjih je sedmica naredio višestruke osvetničke zračne i raketne napade, neke u saradnji s američkim saveznicima, protiv prijetnji koje podržava Iran na Bliskom istoku. Milicije koje podupire Iran napale su američke trupe u Iraku, Siriji i Jordanu koristeći mješavinu dronova, raketa i projektila 170 puta od oktobra, ubivši tri pripadnika američke vojske i ranivši desetke drugih. U međuvremenu, Huti u Jemenu pokrenuli su 46 napada na brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu od početka kampanje 19. novembra.

Određene arapske zemlje ograničavaju pristup bazama i preletima za sredstva koja sudjeluju u ovim osvetničkim napadima, rekao je dužnosnik. Nije jasno koliko zemalja poduzima ovu akciju.

Razlog zašto UAE posebno to rade, prema jednom od zapadnih dužnosnika, je jer "oni ne žele izgledati kao da su protiv Irana i ne žele se činiti preblizu Zapadu i Izraelu iz razloga vezanih za javno mnijenje". UAE su posljednjih godina također izrazili zabrinutost zbog sve češćih napada Huta u Jemenu. Grupa je ranije lansirala projektile na UAE.

Glasnogovornik Pentagona, general-major Pat Ryder rekao je da američka vojska ima "sposobnost dopremiti dodatna sredstva u regiju kako bi podržala regionalne napore odvraćanja i pružila opcije za širok raspon nepredviđenih situacija" kada je to potrebno.

"Također održavamo sposobnost u cijelom području odgovornosti Centralne komande SAD-a za odbranu naših snaga i izvođenje samoodbrambenih napada u vrijeme i na mjestima po našem izboru", rekao je Ryder upitan za komentar.

UAE je dom zračne baze Al Dhafra, u kojoj se nalaze desetine američkih aviona uključenih u operacije diljem regije, uključujući borbene avona i izviđačke bespilotne letjelice kao što je MQ-9 Reapers.

U oktobru su američki borbeni avioni F-16 izvršili osvetničke napade na dva objekta u istočnoj Siriji koje koristi iranska Islamska revolucionarna garda i njeni zastupnici. Iako Pentagon u to vrijeme nije otkrio odakle je letjelica stigla, Al Dhafra je jedan od najbližih objekata u regiji koji obično ugošćuje F-16.

Jedan dužnosnik Ministarstva odbrane osporio je premisu da postoji napetost između SAD-a i Emirata oko američkih vojnih baza, ističući da su jurišni avioni A-10 i naoružane bespilotne letjelice MQ-9 nedavno djelovale iz Al Dhafre kao podrška operacijama zaštite brodova u Arapskom zaljevu.

Ali ubrzo nakon napada u oktobru, Pentagon je prestao javno otkrivati mnoge tipove aviona koji su korišteni u kasnijim operacijama odmazde protiv iranskih saveznika.

U međuvremenu, udare na Hute od januara izvode borbeni avioni F/A-18 američke mornarice s obližnjeg nosača aviona USS Dwight D. Eisenhower, koji je u međunarodnim vodama.

I nakon što je u januaru u proxy napadu koji je podupirao Iran ubijena tri američka vojnika na maloj američkoj ispostavi u Jordanu, SAD je poletio s bombarderima dugog dometa B-1 iz aerodroma Ellsworth u Južnoj Dakoti, saopćio je Pentagon.

"Ovo je bila još jedna demonstracija da održavamo sposobnost globalnog napada, što znači da se možemo kretati brzo i fleksibilno kako bismo odgovorili globalno u vrijeme i na mjestu po našem izboru i da nismo ograničeni samo na avione koji su u Središnjem zapovjedništvu," rekao je Ryder.

Pristup preletima u regiji posljednjih je godina zaglibljen u problemima zbog borbi u Jemenu. Federalna uprava za avijaciju prethodno je izdala upozorenje o letenju aviona iznad Perzijskog i Omanskog zaljeva.

Američka vojska, zajedno s nekoliko međunarodnih partnera, pojačala je svoje aktivnosti na Bliskom istoku dok su posljedice rata između Izraela i Hamasa odjeknule diljem regije.

Sve veći broj ubijenih palestinskih civila u Gazi razbjesnio je stanovništvo mnogih arapskih zemalja, zabrinjavajući autokrate koji njima upravljaju. Ali mnoge od istih vlada također preziru Hamas i Iran. Istodobno, nerado ulaze u sveobuhvatnu borbu s Iranom i posljednjih godina pokušavaju popraviti sukobe s tom zemljom.