Svijet
0

Ujedinjene nacije odustaju od Wonder Woman

Klix.ba
Wonder Woman "izgubila" je posao u Ujedinjenim nacijama i ukinuta joj je uloga počasne ambasadorice koja osnažuje žene i djevojčice, samo dva mjeseca nakon što joj je dodijeljena.

Kada je 21. oktobra objavljeno da je lik iz stripova izabran za čelnu figuru feminističke kampanje, mnogi UN-ovi radnici su protestovali. Glasnogovornik UN-a Jeffrey Brez kazao je za CNN da će ovaj projekat okončati 16. decembra.

"Cilj je bio da fanovi Wonder Woman podignu svijest o UN-ovom održivom razvoju Goal No. 5, što smo uspjeli. Veoma smo sretni", rekao je Brez.

Goal No. 5 ima za cilj postizanje rodne jednakosti i osnaživanje svih žena i djevojčica do 2030. godine.

Foto: EPA
Foto: EPA

Osoblje UN-a pokrenulo je i peticiju u oktobru tražeći od generalnog sekretara Ban Ki-moona da ponovo razmotri izbor lika iz stripa koji je stvoren prije 75 godina. Kazali su kako lik nije kulturno sveobuhvatan ili osjetljiv te da je neprikladan izbor u vrijeme kada su "glavne vijesti u SAD-u i svijetu opredmećivanje žena". Oni su protestovali tokom ceremonije imenovanja Wonder Woman za ambasadoricu.

"Iako su originalni kreatori namjeravali da Wonder Woman predstavlja snažnu i nezavisnu ženu ratnicu s feminističkom porukom, stvarnost je da je ovo ponavljanje problema, žena s ogromnim grudima i nevjerovatnim proporcijama tijela", navodi se u peticiji.

Iz DC Entertainmenta, koji je kreator ovog lika, kazali su da se Wonder Woman zalaže za mir, pravdu i jednakost i da je ona 75 godina motivirajuća snaga te da će nastaviti to biti. Sljedeće godine bit će objavljeno specijalno izdanje stripa Wonder Woman u cilju kampanje osnaživanja žena i djevojčica koje je najavljeno u oktobru.