SAD
0

Uhapšeno više od 300 pripadnika meksičkog narkokartela

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Agenti američkog FBI-ja uhapsili su više od 300 osoba u dvodnevnoj raciji na trgovinu metamfetaminima meksičkog narkokartela La Familia, najbrže rastuće kriminalne skupine koja se po navodima vlasti infiltrirala širom SAD-a.

Tužitelji u New Yorku, Dallasu i desecima drugih gradova u 11 saveznih država objavili su optužnice protiv nekih od članova vodstva La Familie, jednog od novijih meksičkih kartela poznatih po okrutnosti, objavilo je ministarstvo pravosuđa u Washingtonu.

Racije i optužnice kulminacija su operacije ministarstva pravosuđa koja traje 44 mjeseca tokom kojih je uhapšeno oko 1.200 osoba i zaplijenjeno gotovo 12 tona droge te 32,8 miliona dolara, rekao je ministar pravosuđa Eric Holder na konferenciji za štampu.

Dužnosnici ministarstva kazali su da su razbili ćelije La Familie diljem SAD-a, pa i glavne grupe u Teksasu, Kanzasu, Džordžiji i Njujorku.

"Iako taj kartel možda operira iz Meksika, njegove otrovne operacije dosežu do gotovo svake savezne države u SAD-u", rekao je Holder, ističući da je La Familia poznata po "visokom nivou i izopačenosti nasilja".

U julu su, nakon hapšenja više čelnika La Familie, vlasti u Meksiku otkrile tijela 11 zaklanih meksičkih policajaca.

Među optuženima u akciji američkih vlasti je i Servando Gomez Martinez kojeg se tereti da je šef operacija kartela.

Po navodima dužnosnika američke agencije za borbu protiv narkotika DEA, čelnici La Familie za svoje operacije s drogom imaju podršku lokalnog stanovništva u meksičkoj pokrajini Michoacanu jer koriste mješavinu religije i nazora Robin Hooda, tvrde da štite stanovnike od nasilnih kartela i da otimaju od bogatih kako bi dali siromašnima. Za ubistva objašnjavaju da su naređena od Boga.

Poznati su po velikodušnim donacijama školama i lokalnim dužnosnicima, te protivljenju prodaji droge u Meksiku, iako je izvoze preko granice u SAD.

La Famigliu su 2006. osnovali otpadnici od Zaljevskog kartela.