Kuvajt
0

Uhapšeno više od 20 Egipćana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kuvajtske vlasti su uhapsile više od 20 Egipćana koji su prisustvovali skupu podrške Mohamedu El Baradeiju koji je nedavno prešao u opoziciju u Egiptu, doznaje se u subotu iz jednog izvora sigurnosti.

Izvor je naveo da su "uhapšeni neki pripadnici grupe prilikom skupa održanog u petak navečer u Al-Salamiyahu, u predgrađu Kuvajta, "u znak odgovora na apel objavljen na internetu da se pruži podrška Mohamedu El Baradeiju".

"Ostali su uhapšeni u njihovim kućama, prilikom upada snaga sigurnosti", navodi isti izvor i dodaje da su uhapšene osobe "zadržane u subotu u pritvoru, u očekivanju političke odluke" o njihovoj sudbini.

Georges Ishaq, jedan od glasnogovornika Narodne skupštine za promjene osnovane da podrži El Baradeija, izjavio je u Kairu da su između četvrtka i petka u Kuvajtu uhapšena 34 Egipćanina.

Mohamed El Baradei, 67-godišnji bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), poziva na demokratizaciju egipatskog režima. On je kazao kako je spreman da se prezentira na predsjedničkim izborima, pod uvjetom da izboru budu slobodni, bez prevara i da se napravi revizija ustava kako bi se ukinule restrikcije koje opterećuju kandidate.

Osamdesetdvogodišnji egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji je na vlasti od 1981. godine, nije kazao da li će se boriti za peti predsjednički mandat.