Indijski okean
0

Uhapšeno sedam somalijskih pirata

FENA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Njemački ratni brod uhapsio je u utorak u Indijskom okeanu sedam somalijskih pirata, koji su napali francuski ribarski brod, objavile su u srijedu evropske pomorske snage Atalante.

Pirati koje je uhapsila fregata Karlsruhe nakon potjere za njima, identificirani su formalno kao napadači francuskog ribarskog broda, javio je glavni štab Atalante.

Ovi pirati, koji su se nalazili na dva čamca, otvorili su vatru na francuski brod na oko 350 nautičkih milja, odnosno oko 650 km u vodama Mogadiša.

Međutim, oni su se sukobili s pukom francuskih vojnika koji su se nalazili na ribarskome brodu a koji su, na piratsku pucnjavu, odgovorili pucnjavom upozorenja, ali su pirati uspjeli da pobjegnu.

Operativna mala flota Eunavfor Somalija, takozvana Atalante, odmah je upozorena, i potjera za piratima je počela iz helikoptera sa španjolske fregate Canarias.

Helikopter je zaustavio oba čamca nakon pucnjave upozorenja.

Mala flota Atalante obuhvata devet jedinica, odnosno trećinu svih ratnih brodova koji trenutno kruže u zoni Adenskog zaljeva i somalijskih obala u cilju sprečavanja gusarskih otmica.