Srbija
0

Uhapšeno sedam osoba zbog krijumčarenja ljudi

FENA
Pripadnici srbijanskog ministarstva unutrašnjih poslova su u zajedničkoj akciji s policijskim službama u regiji uhapsili sedam osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi.

Zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljeni prijelaz državne granice i krijumčarenje ljudi uhapšeni su: Srdnjan V. (1933) iz Vranja, organizator međunarodne kriminalne grupe na teritoriji Srbije, Petar S. (42) iz Vranja, Dragan J. (49) iz Leskovca, Ljubisav P. (44), Nazir H. (31), Nazim M. (47) Zoran I. (43), svi iz Preševa, kao i Jianmin Z. (42) iz Kine s prijavljenim boravištem u Beogradu.

Pripadnici MUP-a i regionalne policijske službe su u akciji koja je trajala od oktobra 2008. godine do 8. aprila presjekli kanal koji je išao preko teritorija Srbije, Makedonije i Grčke u organizaciji više međusobno povezanih, kriminalnih grupa u zemljama regije.

Organizirana kriminalna grupa je, kako je navedeno, u Kini, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj, organizirala nedozvoljene prelaske državnih granica, tranzit i boravak za više desetaka državljana Kine, preko teritorija Srbije, Makedonije i Grčke ka zemljama Evropske unije.

Na taj način članovi ove grupe su ostvarivali novčanu korist između 100 i 1.700 eura po ilegalnom migrantu za rutu prebacivanja koja je vodila kroz Srbiju.

Kineski državljani su na teritoriju Srbije dolazili avionom preko Beograda s kineskim poslovnim putnim ispravama za koje nije potrebna viza za ulazak u Srbiju i zatim nastavljali dalje ili su radi ilegalnog odlaska ka zemljama EU-a legalno boravili izvjestan period u Srbiji, navedeno je u saopćenju MUP-a.

Migrantima je osiguravan prihvat i privremeni smještaj u Beogradu, Novom Sadu ili Pančevu, odakle su prevoženi do Preševa, sela Strezovce i Slavujevac, a potom nedozvoljen prelazak državne granice iz Srbije u Makedoniju i dalje u Grčku.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sucu Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Beogradu, a policija nastavlja rad na rasvjetljavanju svih činjenica i aktivnosti članova ove kriminalne grupe, navedeno je u saopenju MUP-a Srbije koje prenosi Tanjug.