Svijet
0

Uhapšeno oko 300 demonstranata na samitu G8

FENA
Oko 300 demonstranata, protivnika samita G8, uhapšeno je u četvrtak prilikom njihovog organiziranog sjedenja na putevima blokirajući time prilaz Heiligendammu, saopćio je glasnogovornik policije Rostocka.

Stotinjak demonstranata je uhapšeno u Bad Doberanu, glavnom prilaznom putu ka jugoistoku mjesta, dok je 200 drugih protjerano s njihovog mjesta okupljanja na prilaze sigurnosne ograde koja štiti ovo ljetovalište, precizirao je glasnogovornik.

Sredinom dana sukobile su se snage reda i protivnici samita G8 na kontrolnom punktu Hinter Bollhagen, jugozapadno od Heiligendamma, prema snimcima njemačke televizije. Policija je upotrijebila vodene topove kako bi odbila kolonu demonstranata od nekoliko stotina metara.

Vlasti su saopćile da se boje novih pokušaja blokiranja prilaza mjesta održavanja samita, naglasivši da su grupe jako agresivne te da se pripremaju da napadnu policiju krompirima probodenim ekserima.

Protivnici grupe G8 su ipak saopćili da će se akcije blokiranja nastaviti ali da one neće biti masovne kao noć ranije, kada je oko 10.000 osoba ušlo u zabranjenu zonu za proteste.