Moskva
0

Uhapšeno najmanje 30 lica na protestima homoseksualaca

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Policija u Moskvi uhapsila je najmanje 30 aktivista na protestima homoseksualaca uoči finalne večeri Eurosonga.

Demonstranti su uzvikivali "Homofobija je sramota Rusije!" i "Jednaka prava svima!" na protestima u centru grada, rekao je novinar Frans presa.

Policija je kasnije odvela još pet demonstranata koji su pokušali da pričaju sa novinarima.

Među privedenima su i Nikolaj Aleksejev, osnivač veb sajta "Gejrusija" i glavni organizator protesta, kao i aktivista za prava homoseksualaca iz SAD Endi Tajer.

Aktivisti za prava homoseksualaca u Moskvi pojačali su aktivnosti uoči Eurosonga, godišnjeg muzičkog takmičenja koji se ove godine prvi put održava u Rusiji.

Današnja "Slavik gej parada" u blizini Univerziteta u Moskvu održana je uprkos zabrani vlasti.

Gradske vlasti Moskve godinama zabranjuju održavanje gej parade, a ukoliko dođe do okupljanja policija odmah privodi učesnike ili se umiješaju nacionalisti koji napadaju učesnike.

"Oni se danas ovdje ne bore samo za slobode lezbijki i homoseksulaca u Rusiji već za dušu ruske demokratije", rekao je američki aktivista Enti Tajer novinarima prije samog hapšenja.

Tajer, ko-osnivač Mreže oslobođenja homoseksulaca sa sjedištem u Čikagu, rekao je da ukoliko se oduzme demokratija homoseksualcima i lezbijkama u Rusiji onda i drugi Rusi treba da strahuju za svoju slobodu.

Homofobija je raširena u Rusiji u kojoj je homoseksualnost do 1993. godine smatrana krivičnim djelom, a tek 1999. godine više nije karakterisana kao mentalno oboljenje.