Interpol
0

Uhapšeno 600 osoba zbog falsifikovanja u 13 latinoameričkih država

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Policija je u 13 latinoameričkih država u operaciji protiv falsifikovanja uhapsila 600 osoba i zaplijenila falsifikovanu robu u vrijednosti od 50 miliona dolara, saopćio je u petak Interpol.

Među raznovrsnom robom koja je faslifikovana bili su automobilski dijelovi, bezalkoholna pića, kopije brendirane odjeće, ali i igračke koje nisu isunjavale propisane standarde i predstavljale su rizik za zdravlje djece.

Akcije su izvedene u okviru operacije Jupiter međunarodne policijske organizacije u Latinskoj Americi, u kojoj je od 2005. zaplijenjeno 340 miliona dolara vrijedna roba, prenio je Reuters.

"Interpol će nastaviti da radi sa svim zemljama članicama da bi pronašli i uništili grupe organizovanog kriminala koje proizvode falsifikate i kopije, koje ne samo da predstavljaju značajnu prijetnju po zdravlje i sigurnost potrošača, već utiču i na nacionalne ekonomije", izjavio je projektni šef operacije Jupiter Roberto Manrikes.

U operaciju je uključeno 12 zemalja Južne Amerike i Panama iz Centralne Amerike, a pomogla je u borbi protiv bandi koje krijumčare oružje i narkotike.