|

Uhapšeno 5 saradnika Deutsche Bank, 500 policajaca pretresalo urede

Uhapšeno 5 saradnika Deutsche Bank, 500 policajaca pretresalo urede
15
F
FENA
13.12.2012. u 09:04
6
komentara
15

dijeljenja
Uhapšeno 5 saradnika Deutsche Bank, 500 policajaca pretresalo urede Foto: AFP
Oko 500 policajaca u srijedu je učestvovalo u pretrazi prostorija Deutsche Bank u nekoliko njemačkih gradova zbog sumnje u utaju poreza, pranje novca i pokušaje ometanja pravosuđa, a protiv pet saradnika banke izdan je nalog za hapšenje.
Po nalogu državnog odvjetništva u Frankfurtu na Majni pretražene su brojne prostorije Deutsche Bank i stanovi u Frankfurtu, Berlinu i Duesseldorfu. Za 25 saradnika banke postoji sumnja teške utaje poreza, pranje novca i pokušaja ometanja pravosuđa, saopćilo je državno odvjetništvo.

Protiv petero saradnika banke izdan je nalog za hapšenje zbog sumnje u ometanje istrage.

Deutsche Bank je istodobno poručila da će sarađivati s istražnim tijelima, prenio je dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Banka je, kako piše FAZ prenoseći informacije iz finansijskih krugova, ove godine suspendovala pet saradnika zbog sumnje u umiješanost u ilegalne poslove, ali ih nije otpustila. List piše kako nije poznato jesu li tih petero i uhapšene iste osobe.

Ranije je bilo poznato da državno odvjetništvo vodi istragu protiv sedam bankara i to samo zbog pomoći u utaji poreza u slučaju trgovine emisijama stakleničkih plinova. Istražitelji su krajem aprila 2010. pretražili 230 objekata u više evropskih zemalja, uključujući i centralu Deutsche Bank u Frankfurtu. FAZ prenosi riječi državnog odvjetnika koji je izjavio da su tokom istrage nastale nove sumnje.

Šest investicijskih bankara osuđeno je u decembru 2011. u Frankfurtu zbog milionske utaje poreza na zatvorske kazne između tri i sedam godina i deset mjeseci. Tokom suđenja istraga je proširena i na sedam saradnika Deutsche Bank, i to zbog pomoći u utaji poreza. Sudija u tome postupku kritikovao je Deutsche Bank zbog njene spremnosti na saradnju s optuženima i površnih priprema za saradnju, dok su istovremeno druge banke odbijale sarađivati s njima zbog manjka stručnosti i nedostatka iskustva.

Bankari su osuđeni zbog toga što su u više zemalja trgovali emisijama stakleničkih plinova bez obračuna poreza na promet, dok su istodobno u izvještajima poreznim vlastima navodili da su platili porez u milionskim iznosima. Kako piše FAZ, trgovci emisijama navodno su djelovali kao međunarodna organizovana grupa.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...