Amerika
0

Uhapšeno 345 osoba upletenih u dječiju prostituciju

Sarajevo-x.com
Stotine ljudi uhapšeno je u 16 gradova SAD-a u FBI-evom petodnevnom postupku raskrinkavanja mreže svodnika, koji su tjerali djecu na prostituciju. U ovom slučaju 21 dijete je spašeno.

Predstavnici odjeljenja za pravdu su izjavili da je u 16 gradova bila razgranata mreža prostitucije.

Mnoga djeca su bila primorana na prostituciju. Policijski službenici su izjavili da su djecu kidnapovali svodnici koji su pripadali jednoj organizovanoj mreži. Oni bi djecu odvukli u podrum, potom bi ih drogirali, premlaćivali, izgladnjivali ili, na drugi način, zlostavljali.

“Mi zajedno nemamo viših ciljeva osim da štitimo djecu i njihovu nevinost”, izjavio je direktor FBI-a. “Trgovina djecom ostaje jedan od najvećih zločina u ovoj zemlji”, izjavio je Mueller.

Vlasti su uhapsile ukupno 345 osoba, od kojih je 290 odraslih prostitutki. Operacija hapšenja se završila ove sedmice. Od 2003. godine svodnici i prostitutke su bili osuđivani u državnim i federalnim sudovima. Prisiljavali su omladinu u prostituciju. Ukupno 433 djece spašeno je u ovoj akciji, izjavio je Mueller.

Među gradovima pogođenim ovim valom zločina našli su se: Atlanta, Boston, Dallas, Detroit, Houston, Las Vegas, Los Angeles, Miami, Ohio, Washington i dr.

Problem dječije prostitucije narastao je uporedo sa razvojem online mreža gdje svodnici reklamiraju mlade osobe za svoje klijente. FBI istražuje dječiju prostituciju i izvan granica američkih država, objavljuje američki portal Yahoo!.