Iran
0

Uhapšeno 30 američkih špijuna

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iranske vlasti uhapsile su 30 ljudi pod optužbom da su špijunirali za SAD, javili su danas državni mediji.

Prema navodima medija, policija je razbila špijunsku mrežu povezanu sa američkom Centralnom obavještajnom agencijom (CIA), prenosi AP.

U saopštenju iranskog Ministarstva sigurnosti pripadnici ove mreže pokušali su da regrutuju iranske civile, kojima su u zamjenu za saradnju obećavali posao i školovanje.

Prema navodima iranske agencije Fars članovi špijunske mreže proslijeđivali su informacije američkim zvaničnicima u ambasadama i konzulatima u trećim zemljama, uključujući Maleziju, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Isti izvor navodi da je Iran identifikovao 42 američka obavještajca u tim zemljama koji prikupljaju informacije o iranskoj nuklearnoj energiji, protivvazdušnoj odbrani i bio-tehnologiji.

Špijuniranje u Iranu povlači smrtnu kaznu.

Washington nema diplomatskog predstavnika u Iranu od revolucije u toj zemlji 1979. godine.
Prema tajnim depešama, koje je objavio sajt "Wikileaks" SAD imale su obavještajne centre koji su se bavili Iranom u susjednim zemljama.

Hapšenje je uslijedilo dva dana nakon što je američki predsjednik Barack Obama u svom govoru o Bliskom istoku ponovio stav Washingtona da Teheran sponzoriše terorizam i da radi na stvaranju nuklearnog oružja, što je Teheran u više navrata odbacio.