Turska
0

Uhapšeno 29 osoba osumnjičenih za veze s Al-Qaidom

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Turska policija uhapsila je u petak rano ujutro 29 osoba osumnjičenih za povezanost s Al-Qaidom, u drugoj raciji protiv ekstremističke mreže od početka mjeseca, saopćila je novinska agencija Anadolija.

Većina osumnjičenih uhapšena je u Adani, a ostali u gradu Istanbulu, na sjeverozapadu grada, Antalyji, na mediteranskoj obali i Canakkaleu, na sjeverozapadu, prema agenciji.

Policija traga za još dva osumnjičena, dodala je Anadolija.

Policija i tužitelji u Adani treba da ispitaju osumnjičene prije nego što odluče da li će ih proslijediti sudu.

Policija je 9. jula provela akciju širom zemlje i uhapsila 28 osoba koje su osumnjičene da su povezane s mrežom Al-Qaida.

Turska policija izvodi redovno racije protiv osoba osumnjičenih za povezanost s mrežom Al-Qaida, nakon niza samoubilačkih napada u Istanbulu u novembru 2003. godine.

Jedna ćelija Al-Qaide se smatra odgovornom za napade na dvije sinagoge, zatim na banku i britanski konzulat, u kojima su ubijene 63 osobe, među kojima i britanski konzul.

Sedam osoba osuđeno je na doživotni zatvor 2007. godine, nakon napada, a među njima je jedan sirijski državljanin koji je optužen da je financirao i upravljao napadima izvedenim eksplozivom kojim su bili natovareni kamioni.