Kabul
0

Uhapšeno 17 osoba odgovornih za samoubilačke napade

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Afganistanske obavještajne službe objavile su utorak da su uhapsile 17 militanata i "razbile" skupinu odgovornu za najmanje šest samoubilačkih napada u Kabulu, posebno dva počinjena pred ambasadama Njemačke i Sjedinjenih Država.

Na čelu ove mreže nalazio se Pakistanac, precizirao je novinarima Sayed Ansari, glasnogovornik afganistanske obavještajne službe.

Sedamnaest uhapšenih osoba, u dobi od 23 do 55 godina, "priznalo je da su umiješane u samoubilačke napade", dodao je glasnogovornik, koji je novinarima pokazao videosnimak koji prikazuje neke od osumnjičenih da priznaju učešće u napadima, posebno jednog od njih, Pakistanca i vođu te skupine.

Ansari je rekao da je "razbijena" skupina pripadala "mreži Haqqani", što je ime porodice talibanskih lidera, i pakistanskoj fundamentalističkoj oružanoj skupini Harakat ul-Mudžahidin, koja djeluje u planinskim zonama sjeverozapada Pakistana, granice s Afganistanom.

"Ova skupina se obučavala i finansirala u Pakistanu", dodao je glasnogovornik.

Pripadnici ove skupine optuženi su također da su organizirali samoubilački napad u kojem su 27. novembra ubijena četiri civila pred američkom ambasadom u Kabulu, kao i četiri druga slična napada u glavnom gradu.