FBI saopćio
13

Uhapšeno 13 osoba zbog planiranja otmice guvernerke Michigana

I. Č.
Trinaest osoba, uključujući sedam muškaraca povezanih sa militantnom grupom "Wolverine Watchmen", uhapšeni su u Americi jer su planirali prije predsjedničkih izbora 3. novembra oteti guvernerku Gretchen Whitmer, saopštili su tužioci.

FBI je ranije saopćio da je šest muškaraca uhapšeno zbog navodnog pokušaja da otmu guvernerku Michigana. Planirali su srušiti nekoliko državnih vlada za koje osumnjičeni vjeruju da krše američki ustav, uključujući vladu Michigena.

FBI je ušao u trag zavjerenicima početkom 2020. godine dok su djelovali na društvenim mrežama. The Detroit News je prvi izvijestio o zavjeri.

Uhapšeni su stanovnici Michigana Adam Fox, Ty Garbin, Kaleb Franks, Daniel Harris, Brandon Caserta i stanovnik Delawarea Barry Croft pod federalnim optužnicama. Drugih sedam osoba uhapšeno je pod optužnicama savezne države Michigan.

"Kad sam prije 22 mjeseca stavila ruku na Bibliju i položila zakletvu, znala sam da će ovaj posao biti težak. Ali bit ću iskrena, nikad nisam mogla zamisliti nešto slično", rekla je Whitmer.

Whitmer je demokratkinja i često je na udaru kritika predsjednika Donalda Trumpa, naročito zbog nastojanja da u svojoj državi zbog korona virusa nametne stroga pravila socijalne distance