Velika Britanija
0

Uhapšeno 12 osoba koje su planirale terorističke napade tokom praznika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska antiteroristička policija saopćila je da je uhapsila 12 osoba u ponedjeljak u racijama u tri grada kako bi zaštitila javnost u jeku strahovanja od terorističkih napada tokom predstojećih praznika.

Pomoćnik policijskog komesara John Yates, vodeći britanski policajac za kontraterorizam, izjavio je da su osumnjičeni uhapšeni u Londonu, centralnom engleskom gradu Stoke-on-Trent i u Cardiffu u Walesu, prenosi AP.

Hapšenja su uslijedila nakon nekoliko sedmica praćenja i ne vjeruje da su povezana s nedavnim urotama protiv evropskih meta, uključujući nedavni bombaški napad u Švedskoj.

Policija je saopćila da je 11 osumnjičenih uhapšeno u ili u blizini svojih domova oko pet sati ujutro, dok su preostali uhapšeni na imanju u centralnom engleskom gradu Birminghamu.

Petorica uhapšenih osoba su iz Cardiffa, četvorica iz Stoke-on-Trenta i trojica iz Londona, saopćila je policija.

Policija je saopćila da su osumnjičeni u dobi od 17 do 28 godiona i da će biti ispitivani pod sumnjom za planiranje, pripremanje ili poticanje terorističkih napada.

To je najznačajnija antiteroristička racija u Velikoj Britaniji od aprila 2009. godine kada je 12 osoba uhapšeno u sjevernim gradovima zbog navodne urote da izvedu bombaški napad u trgovačkom centru u Manchesteru. Ti osumnjičeni su kasnije oslobođeni bez podizanja optužnica, iako su neki od njih kasnije deportovani zbog kršenja imigracijskih zakona.

Yates je izjavio da su posljednja hapšenja uslijedila nakon bliske koordinacije policija u nekoliko raznih gradova.

"To je unaprijed planirana operacija velikog obima pod vodstvom obavještajne službe, koja je uključivala nekoliko raznih policijskih snaga", navodi Yates.