Na potjernici USK
0

Uhapšeni u Holandiji je Senad Ahmetašević

FENA
U Holandiji je, prema nezvaničnim podacima, 5. novembra uhapšen Senad Ahmetašević zbog sumnje da je učestvovao u zločinima u Velikoj Kladuši.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH još nije zvanično obavješteno o hapšenju državljanina BiH u Holandiji.

Mediji su objavili da je, na osnovu potjernice Kantonalnog suda u Bihaću, uhapšen državljanina BiH Senad Ahmetašević, osumnjičen za učešće u zločinima počinjenim na području Velike Kladuše u toku 1993. godine.

Prema pisanjima holandskih i bh. medija, Ahmetašević koji je navodno bio pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine zapadna Bosna, sumnjiči se za ubistva ratnih zarobljenika.

Kako danas prenosi BIRN Justice Report, holandski mediji javljaju i da će sud u Haagu 12. januara 2009. godine saslušati zahtjev za ekstradiciju.

"Nenaoružana žrtva je ležala na tlu kada je pogođen u glavu, vrat i leđa iz automatskog oružja. Umro je na licu mjesta", pišu mediji u Holandiji o njegovom učešću u ubistvima ratnih zarobljenika.

Ahmetašević je navodno u Holandiju došao 1995. godine, nakon čega je zatražio azil.

Na spisku Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona s imenima osoba za kojima su raspisane potjernice stoji ime Senada Ahmetaševića zvani Glavonja. Za njim se traga od početka februara 2007. godine.

Prema ovoj potjernici sumnjiči se za učešće u zločinima prema civilnim stanovništvom. Isto ime i prezime stoji i na potjernici Federalne uprave policije, ali piše da se traži zbog zločina počinjenih nad ratnim zarobljenicima.

U obje potjernice piše da je Ahmetašević rođen 1968. godine u Donjoj Vidovskoj, općina Velika Kladuša.