Svijet
0

Uhapšeni mafijaši u Kalabriji, među uhapšenima i sutkinja

FENA
Talijanska policija provela je u petak ujutro na jugu Italije operaciju protiv mafije u Kalabriji, zvane 'ndrangheta', uhitivši dvadesetak osoba među kojima i jednu sutkinju, dva istražna suca i odvjetnike.

Operacija je razotkrila koliko se mafija infiltrirala i u institucije na jugu Italije. Uhapšena je sutkinja u gradu Vibo Valentia, Patrizia Serena Pasquin, te dva istražna suca koji su surađivali sa sutkinjom Pasquin. Uhapšeni su članovi mafijaškog klana Mancuso, koji je smatran glavnim u Vibo Valentiji i okolici. Također su uhapšena i dva odvjetnika.

Sutkinja, suci i odvjetnici optuženi su za korupciju. Prema istrazi protumafijaškog tužiteljstva u Salernu, a hapšenja je potpisao istražni sudac u tom gradu, proizlazi da je mafija korumpirala odvjetnike i suce u Vibo Valentiji, pa je klan Mancuso mogao "legalno" provoditi svoju poduzetničku i trgovinsku aktivnost, prenosi Hina.

Mafija zvana n'drangeta, specijalizirana je za krijumčarenje droga i reketiranje, ima sjedište u Kalabriji, ali je djelovanje proširila i na sjevernu i južnu Ameriku, Albaniju, Tursku i sjever Afrike, a ogranke ima i u Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Australiji.