Brazil
0

Uhapšeni krijumčari iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije....

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon četiri mjeseca praćenja šesteročlane grupe krijumčara brazilska policija uhapsila je trojicu Hrvata - Damira Šimića (28), Slobodana Njegića (45) i Alena Čičerića (30), te Crnogorca Nikšu Ilića (46), Bugarina Dragana Rangelova (33) kao i Miodraga Vojičića (45), porijeklom iz Makedonije, i zaplijenila drogu u vrijednosti od milion i dvije stotine hiljada evra.

U akciji agenata Federalne policije kodnog naziva "Meduza" u najjužnijoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul i državi koja graniči s njom - Santa Katarini, zaplijenjeno je 59 paleta navodnih "lijekova" u kojima je bilo čak 62 kilograma kokaina vrlo visoke čistoće.

Vrijednost droge procjenjuje se na više od milion  i 200 hiljada evra. Zaplijenjeni su takođe i jedan brod i tri automobila "terenca" u kojima su drogu prevozili u luke.

Ova grupa je osumnjičena da je koristila luku Florianopolis u glavnom gradu Santa Katarine, te brazilske luke Imbituba, Itajai i Navegantes u istoj državi za distribuciju kokaina prema Evropi - navode hrvatski mediji. 

Kao glavnog organizatora brazilska  policija označila je 45-godišnjeg Njegića, a koordinator operacije bio je 45-godišnji Vojičić koji u Brazilu, prema pisanju tamošnjih medija, živi već 20 godina. Tamo se oženio, ima djecu, a posjeduje je i restoran i taksi službu.

Vojičić je već 2008. godine bio predmet istrage brazilskih vlasti. Njegić je ogranizovao dotok kokaina iz Kolumbije, Perua i Bolivije do Florinaopolisa, a Vojičić je u svom restoranu sklapao kontakte sa mornarima  i distribuisao kokain brodovima u Evropu, odnosno u države Balkana.

Policija vjeruje da je restoran Vojičiću bio tek paravan za organizovani lanac prostitucije. 
Za razliku od Vojičića, brazilske vlasti, bar prema pisanju tamošnjih novina, još pokušavaju doznati pravi identitet Slobodana Njegića, za kojega se navodi da je bio poznat pod nadimkom Doktor, a osim imena Slobodan Njegić koristio se i lažnim imenima - Božo Ratković, Goran Ratković i Božidar Simić.

Kako bi otkrili ko je on zapravo, federalni  agenti zatražili su pomoć Interpola. Navodno su tako doznali da je Njegić tražen  zbog sumnje da je umiješan u ubistvo  jednog hrvatskog policajca 2008. godine. Sumnja se takođe da je 2008. godine on poslao 500 kilograma kokaina u Evropu preko luke Santos.

Posljednjih mjeseci "Doktor" je navodno živio u Bairo Moema, dijelu grada Sao Paula. Živio je sam i vodio je luksuzan život, vozeći se u skupim uvezenim automobilima. Često su ga  mogli vidjeti u skupim restoranima i noćnim klubovima.

Brazilske vlasti takođe pokušavaju otkriti i koliko je novca, nezakonito zarađenog trgovinom droge, uložio u kupovinu nekretnina u Brazilu. 

Brazilska  policija je za cijelu akciju prebacivanja kokaina brodovima u Evropu doznala nakon anonimne dojave. Tada je organizovano pratila aktera - policajci su motrili i prisluškivali svih šest članova narkoskupine.

Nakon što su doznali da 17. juna dolazi brod kojim bi droga trebalo da bude prebačena na drugi kontinent, policajci su bili spremni za akciju. Ali, kad su dobili informaciju da grupa čeka još jednu pošiljku koja je trebalo da bude dopremljena automobilima "terencima", odlučili su pričekati. Kada se pokazalo da ta nova pošiljka neće još stići, vlasti su ipak odlučile krenuti u akciju.
Naoružani savezni agenti svu šestoricu osumnjičenih uhapsili su istovremeno. Četvorica su uhićena u državi Rio Grande, a dvojica - Njegić i Šimić u hotelu "Plaza San Rafael" u gradu Porto Alegreu. Akcija je realizovana  ujutro oko 6.30 časova i svi su mirno spavali kad im je upala policija i stavila lisice na ruke. Droga je pronađena u unajmljenoj kući, a bila je spakovana  u vodootporne vreće i poslagana na palete.

Brazilski mediji ne bave se puno Čičerićem, zvanim Buja, koji je na splitskom području poznat po tome što ga je policija lani osumnjičila da je organizovao oružani napad na splitsku mjenjačnicu "Ivant - MV", iz koje su maskirani pljačkaši odnijeli oko 70 hiljada  kuna.