Svijet
0

Uhapšeni jedan Rus i austrijski oficir osumnjičeni za špijunažu

FENA
Jedan ruski državljanin i jedan oficir austrijske vojske, osumnjičeni za špijunažu, uhapšeni su u Austriji, izjavio je glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova Manfred Hestera.

Austrijski dnevni list Kurier je u četvrtak objavio da su u dvjema različitim općinama uhapšeni jedan ruski špijun visokog ranga i jedan austrijski potporučnik.

Hapšenje je uslijedilo nakon višemjesečne istrage austrijskog ministarstva unutarnjih poslova i odbrane.

Prema pisanju Kuriera, ruski državljanin je bio tehnički savjetnik u ruskoj ambasadi u Beču od 1994. do 1999. godine.

On je ovih dana stigao u Austriju da kao član ruske delegacije u Komisiji Ujedinjenih nacija za korištenje prostora prisustvuje obilježavanju 50. godišnjice ove institucije.

On je agent ruskih tajnbih službi FSB, pišu ove novine.

Ministarstvo vansjkih poslova razmtra s ministartvom pravosuđa pitanje da li ovaj ruski državljani može uživati dioplomatski imunitet.

Hapšenje ruskog državljanina u Salzburgu osumnjičenog za špijunažu izazvalo je težak diplomatski konflikt između Rusije i Austrije.

Rusija je uputila zvaničnu protestnu notu Beču zbog hapšenja, kako se u Austriji ocenjuje visokog špijuna ruske vojne tajne službe Vladimira V., tvrdi bečki sedmičnik "News".

Uhapšena osoba, prema informacijama austrijske Službe za osiguravanje ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), vojne obavještajne službe i njemačke policije, špijunske aktivnosti Vladimira V. nisu bile pokrivene nikakvim diplomatskim imunitetom.