|

Uhapšene dvije osobe povezane s ubistvom advokata i novinarke

Uhapšene dvije osobe povezane s ubistvom advokata i novinarke
0
F
FENA
5.11.2009. u 11:33
0
komentara
0

dijeljenja
Uhapšene dvije osobe povezane s ubistvom advokata i novinarke Foto: AFP
Uhapšene su dvije osobe povezane s ubistvom novinarke Anastazije Baburove i advokata specijaliziranog za ljudska prava Stanislava Markelova, doznaje se iz izvora snaga reda na koje se u četvrtak poziva ruska štampa.
Radi se o mladiću i djevojci, bivšim pripadnicima nacionalističkog pokreta Rusko nacionalno jedinstvo, koji su direktno umiješani u ubistvo, objavio je dnevni list Kommersant.

Djevojka je "odvela" dvije žrtve poslije konferencije za štampu na kojoj su učestvovale, a mladić je pucao u njih, pišu ove novine.

Prema drugom izvoru, na koji se poziva agencija Interfax, kriminalci su htjeli da se osvete advokatu koji je bio vrlo aktivan u odbrani žrtava nacionalista i neofašista. Hapšenje nije potvrđeno iz zvaničnih izvora, precizira agencija.

Tridesetčetverogodišnji advokat Stanislav Markelov i 25-godišnja novinarka Anastazija Baburova koja je radila za sedmičnik Novaja Gazeta, ubijeni su 19. januara u centru Moskve. Ovo dvostruko ubistvo je izazvalo veliko uzbuđenje u ruskom građanskom društvu i u zapadnim zemljama.

Voditeljica Helsinške grupe u Moskvi Ljudmila Aleksejeva je izrazila sumnju u hapšenje.

Advokat Ruskog nacionalnog jedinstva je za agenciju AFP izjavio da nacionalistički pokret nema ništa s ubistvom.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.