Austrija
0

Uhapšene dvije osobe osumnjičene za terorizam

FENA
U Austriji su, u okviru međunarodne akcije, uhapšene dvije osobe porijeklom iz Alžira osumnjičene za terorizam.

Kako je u petak saopćio glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova Rudolf Gollia, u četvrtak je uhapšen jedan 40-godišnji alžirski državljanin i jedan 44-godišnji Austrijanac alžirskog porijekla.

Pripadnici Savezne ustanove za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma uhapsili su jednog od dvojice muškaraca u njegovom stanu u Beču, a drugog na radnom mjestu.

Hapšenje je bilo dio međunarodne akcije u više evropskih država, tokom koje je u četvrtak slobode lišeno ukupno 17 osumnjičenih članova jedne alžirske terorističke skupine, prenijele su agencije.

Talijanske financijske vlasti su već 2004. počele istragu, koja je u Austriji pokrenuta 2006., objasnio je Gollia i dodao da je sada djelovano na temelju evropskog naloga talijanskih vlasti za hapšenje.

Grupa uhapšenih je osumnjičena za ilegalnu migraciju, preprodaju ukradenih predmeta, krivotvorenje dokumenata. Oni su izrađivali dokumente s identitetom nogometaša iz Alžira, koji igraju u evropskim prvenstvima.

Uz to, ova grupa je krađom i pljačkama prikupljala novac, a pripadaju joj i osobe koje se nalaze na UN-ovom popisu terorista.